Türkiye Merkez Bankası Beklenti Anketi ve Ekonomik Gelişmeler
Türkiye Merkez Bankası’nın beklenti anketi ve ekonomik gelişmeleri inceleyerek piyasa trendlerini ve ekonomik durumu anlamaya çalışın.
Kriptokoin – Merkez Bankası Beklenti Anketi
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, reel sektör ve finans sektöründen uzmanlarla birlikte gerçekleştirdiği 2020 Yılı Şubat Ayı Beklenti Anketi’ni kamuoyuna duyurdu. Bu ankete göre, katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi, bir önceki ay 6,4079 iken, bu ay 6,4485 seviyesine yükseldi. Ayrıca, katılımcıların 12 ay sonrası için dolar/TL beklentisi de 6,5108 olarak belirlendi.
Reuters’in Türkiye Yorumu
2018 yılındaki para krizinden kurtulmak amacıyla büyük teşvikler uygulayan Türkiye, ekonomi ve turizm sektörlerini korumak için merkez bankasını ve kamu maliyesini daha da genişletme hazırlığı içinde. Küresel corona virüsü pandemisi, dünya genelinde hükümetlerin faiz oranlarını düşürmesine ve büyük harcamalar yapmasına neden olurken, Türkiye gibi ülkeler iki yıldan kısa bir sürede iki büyük şok riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bu durum, Türkiye’yi diğer ülkelere göre daha az savunma imkânı ile baş başa bıraktı.
Analistler, Türkiye’nin dünyanın altıncı en büyük turizm merkezi olduğunu ve bu sektörden gelen gelirin yaklaşık %12’sinin, yaşanacak seyahat dalgalanmaları ve iptaller nedeniyle olumsuz etkilenebileceğini vurguluyorlar. Türkiye ekonomisinin ithalata bağımlı yapısı, bu tür dalgalanmaların ekonomiye ciddi zararlar verebileceği anlamına geliyor.
Ekonomistler, Merkez Bankası’nın gelecek hafta %10,75 olan politika faizini 100 baz puan indirerek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzun süredir önerdiği gibi tek haneli bir orana çekmesini bekliyorlar. Politika faiz oranı %24 seviyesindeyken, Temmuz ayından bu yana agresif bir gevşeme sürecinin kapanmaya başlamış olduğu gözlemleniyor. Ancak, corona virüsünün hızla yayılması, küresel finansal piyasaları sarstığı için bu durum değişebilir.
Yağmurlu Günler İçin Tasarruf
Koç Üniversitesi’nden TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu direktörü Selva Demiralp, yaptığı açıklamada, “Ne yazık ki Türkiye, geçen yıl tüm kaynaklarını büyümeyi teşvik etmek için kullandı… ve yağmurlu günler için tasarruf yapmadı” ifadelerini kullandı. Mevcut politika faiz oranı, zaten enflasyonun altında, %12,4 düzeyinde ve bu durum, Türk lirası mevduat sahiplerine negatif getiri sağlıyor. Dolayısıyla, daha fazla faiz indirimi, panik ortamında önemli finansal dalgalanmalara yol açabilir.
Ağustos 2018’de zirveye ulaşan ekonomik kriz, liranın değerini kısa sürede yarı yarıya düşürerek, ekonominin 2019’un ikinci yarısında toparlanmasına kadar bir durgunluğa neden olmuştu. Yazının kaleme alındığı sırada, dolar 6,30 seviyelerinde işlem görmekte.