Elektrikli Araçlarda Yangın Riski ve Güvenlik Önlemleri
Elektrikli araçların artan popülaritesi ile yangın riski de gündeme geliyor. Bu makalede, elektrikli araçlarda yangın risklerini ve bu risklere karşı alabileceğiniz güvenlik önlemlerini keşfedin.
Elektrikli Araçlardaki Yangın Riski: Ne Yapmalıyız?
Elektrikli araçların artış göstermesiyle birlikte, bu araçlarla ilgili yangın riski de gündeme gelmeye başladı. Uzmanlar, elektrikli araçların fosil yakıtlı araçlardan daha fazla yangına sebep olmadığını vurgularken, şarj ve yangın güvenliği konusunda dikkat edilmesi gereken önlemleri sıralıyorlar.
2025’TE 4 MİLYON ELEKTRİKLİ ARAÇ YOLLARDA
Önümüzdeki yıllarda elektrikli araçların sayısının hızla artması bekleniyor. 2030 yılı itibarıyla dünyada satılan araçların %60’ının elektrikli olması öngörülüyor. Türkiye’de ise 2035’te elektrikli araç sayısının 4 milyon 214 bin 273’e ulaşacağı tahmin ediliyor. Ancak, son dönemde yaşanan elektrikli araç yangınları, pek çok kullanıcıyı tedirgin etmiş durumda. Türkiye’de şu an 160 binin üzerinde elektrikli araç aktif olarak yollarda bulunuyor.
YÜKSEK VOLTAJLI LİTYUM PİLLERİNİN TEHLİKESİ
Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre, her 100 bin araçtan 25’inde elektrikli araç yangını çıkma olasılığı bulunuyor. Elektrikli araçlar, yüksek voltaj riski taşıyan lityum iyon piller kullanıyor. Bu durum, yangınların söndürülmesini zorlaştırmakla kalmayıp, aynı zamanda zehirli gazların salınımına da neden olabiliyor.
ZEHİRLİ GAZLAR VE BÜYÜK RİSKLER
Falckon İtfaiye Şirketi Genel Müdürü Anıl Yamaner, “Elektrikli araçlar, yanıcı elektrolitler içeren yüksek voltajlı piller kullanmaktadır. Yangın anında, pilin ısınarak diğer hücreleri tutuşturması, uzun süreli ve büyük bir yangına sebep olabilir. Bu süreçte önemli miktarda zehirli gaz açığa çıkmakta” şeklinde açıklamalarda bulundu.
YANGINLA MÜCADELE YÖNTEMLERİ
- 1. İtfaiyeyi arayın: Elektrikli araç yangınlarında çıkan zehirli duman nedeniyle, güvenli bir mesafeye çekilin ve profesyonel yardım bekleyin.
- 2. Soğutma: İtfaiyeciler, yangının sıcaklığını düşürmek için su püskürtecektir. Köpük kullanılmamalıdır.
- 3. Yangının kendi kendine sönmesi: Yangın sürerken havaya çok fazla zehirli gaz salınacağı için bu yöntem dikkatle uygulanmalıdır.
- 4. Konteyner kullanımı: Yangını söndürmenin en etkili yolu, aracı suyla dolu bir konteynere koymaktır.
- 5. Yangın battaniyeleri: Yangın battaniyeleri de yangınla mücadelede oldukça etkili olacaktır.
ŞARJ İSTASYONU SEÇİMİNE DİKKAT!
Elektrikli araçlarda yangın riski, çoğunlukla park halindeyken yaşanıyor. Bu durum, batarya yönetim sistemlerindeki hatalardan kaynaklanmaktadır. Elektrikli araçların doğru ve güvenilir şarj istasyonlarında şarj edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
EVDE ŞARJ RİSKLİ OLABİLİR!
Elektrikli araçların evde fişe takılarak şarj edilmesi, sigorta atmalarına ve elektrik altyapısının hasar görmesine yol açabilir. Alper Arın, “Evde şarj kurulumları riskli olabilir, çünkü bu tür işlemlerden bireysel olarak kullanıcılar sorumludur” şeklinde uyarıda bulundu.