Konya’da Uyuşturucu İlaçlar için E-Reçete Yazma Skandalı
Konya’da uyuşturucu ilaçlar için e-reçete yazma skandalı, sağlık sistemini sarsan bir olay olarak gündeme geldi. Bu skandalın detayları, etkileri ve sorumluları hakkında bilgilere ulaşın.
Konya’da özel bir klinikte, para karşılığında uyuşturucu haplar özelliği taşıyan ilaçların e-reçetesini yazdığı iddia edilen psikiyatri uzmanı Ferit Karaduman ve beraberindeki 14’ü tutuklu 71 kişi, hakim karşısına çıkıyor. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Karaduman hakkında “Uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama” suçundan 19 yıl 8 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
İddianamede Dikkat Çeken Detaylar
İddianamede, Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen incelemelerde Karaduman’ın devlete ait ilaç yazma yetkisini kötüye kullanarak, 2023 yılının Şubat ve Eylül ayları arasında yurtdışındayken bile 7 aylık bir sürede para karşılığında toplam 7 bin 71 e-reçete yazdığı ve bu yolla haksız kazanç elde ettiği belirtiliyor.
Uyuşturucu Madde Ticareti İçin Zemin Hazırladı
E-reçete listesinde yapılan araştırmalarda, uyuşturucu madde ticareti yapan kişilerin, başka kişiler adına düzenlenen reçeteleri toplu olarak eczanelerden teslim aldıkları ve Karaduman’ın da bu reçeteleri yazarak uyuşturucu madde ticaretine zemin hazırladığı ifade ediliyor.
350 TL’ye Vatandaşlık Numarası Satışı
İddianamede, Antalya’da yaşayan tutuksuz sanık Sedef Y.’nin, 350 TL karşılığında birçok kişinin vatandaşlık numaraları ve kimlik bilgilerinin yer aldığı bir listeyi uyuşturucu satıcısı Mehmet K.’ya gönderdiği, Mehmet K.’nın bu bilgilerle Ferit Karaduman’a e-reçete yazdırdığı belirtiliyor.
Reçete Yazmadan Dekont İstedi
Ferit Karaduman’ın, 3 bin TL karşılığında hastayı bile görmeden e-reçete yazdığı ve uyuşturucu satıcılarından hesabına gönderilen paranın dekontunu talep ettiği, dekontu görmeden e-reçete yazmadığı tespit edildi. Ayrıca, yazdığı ilaçların satılması durumunda bu satışlardan pay aldığı da belirlendi.
Reçete Başına 3 Bin Dolar Kazanç
Ferit Karaduman, ifadesinde para karşılığında e-reçete yazdığını kabul ederek, reçete başına 3 bin TL aldığını itiraf etti. “Parası olmayanlardan da 2 bin ile 2 bin 500 TL alıyordum. Hiç kimseye parasız şekilde reçete yazmadım. Daha sonra bu işin karlı olduğunu görünce daha fazla reçete yazmaya başladım. Aylık gelirimin 70-80 bin dolar ile 100 bin dolar arasında değiştiğini söyleyebilirim,” dedi.
Uyuşturucu Kullanımını İtiraf Etti
5 aylık süreçte 350-360 bin dolar kazanarak e-reçete yazdığını belirten Karaduman, “Başka birinin vatandaşlık numarasını getirdiklerinde de e-reçete yazdığım oldu. Bazı vatandaşlık numaralarını sekreterime söylüyordum, o yazıyordu. Ben de uyuşturucu madde kullandım; yurtdışında esrar denedim. Neurotin ve Lyrica ilaçlarını da kullandım,” şeklinde konuştu.
Kaynak: Haberler.com / Serhat Yılmaz – 3. Sayfa