DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Çocuklarda Davranış Bozuklukları ve Olumlu İlişki Kurmanın Önemi

Çocuklarda davranış bozuklukları, aile ve eğitimcilerle olan ilişkileri etkileyebilir. Bu içerikte, bu sorunların üstesinden gelmek ve olumlu ilişki kurmanın önemi hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

23.08.2024
A+
A-

Çocuklarda Davranış Bozuklukları ve İlişki Kurma Yöntemleri

Klinik Psikolog Kübra Ekşi Yıldız, çocuklarda davranış bozukluklarının önemli belirtileri arasında saldırganlık, yalan söyleme, tırnak yeme ve saç yolma gibi davranışların yer aldığını belirtti. Yıldız, bu tür davranış bozuklukları ile başa çıkmak için olumlu ilişki kurmanın temel kurallarına da dikkat çekti ve “Karşılıklı saygı, çocuğa kaliteli zaman ayırmak, cesaretlendirme ve sevginin ifade edilmesi son derece önemlidir” dedi.

Her çocuğun büyüme sürecinin kendine özgü olduğunu ve çevreden gelen uyarıların çocuğun gelişimine doğrudan etki ettiğini ifade eden Pendik Medipol Üniversite Hastanesi’nden Klinik Psikolog Kübra Ekşi Yıldız, çocukların yaş ilerledikçe çevresel faktörler ve gelişim süreçleriyle birlikte davranışlarında değişikliklerin gözlemlenebileceğini belirtti. Yıldız, olumsuz bir davranışın davranış bozukluğu sınıfına girebilmesi için belirli kriterlerin varlığının önemine vurgu yaptı.

  • Saldırganlık
  • Yalan söyleme
  • İzinsiz eşya alma
  • Konuşma bozuklukları
  • Parmak emme
  • Tırnak yeme
  • Fobiler ve korkular
  • İçe kapanıklık
  • Uyku bozuklukları
  • Saç yolma
  • Öğrenme güçlüğü

Bu belirtilerin tek başına çocuğun uyumsuz ve dengesiz olduğunu kanıtlamadığını aktaran Yıldız, uyumsuz davranışlar sergileyen çocuklarda genellikle şu davranışların gözlemlendiğini ifade etti:

  • Sinirli ve huysuz olma
  • Zorbalık yapma eğilimi
  • Otoriteye karşı direnç gösterme
  • Devamlı bir gerilim içinde olma
  • Sınırlı motivasyon seviyeleri

Yıldız, bu özelliklerin daha da çoğaltılabileceğini vurguladı.

Gelişim Sürecinin İyi Analizi

Çocuklarda gelişim basamaklarında karşılaşılan sorunların iyi bir şekilde analiz edilmesi gerektiğini belirten Yıldız, “Bu dönemlerde çocuk, çevresindeki yetişkinlerin, özellikle anne ve babanın yanlış tutumlarına maruz kalabilir. Sorunlarını çözerken karşılaştığı engeller, bu sorunların yeni gelişim dönemlerine ve çocuğun ileriki yaşlarına ertelenmesine yol açabilir. Bu durum, çocuğun duygusal düzeyde bozukluklar yaşamasına sebep olabilir ve olağan sorunlar zamanla büyüyebilir” dedi.

Olumlu İlişki Kurmanın Altın Kuralları

Davranış bozukluğu olan çocuklarla olumlu bir ilişki kurmanın altın kurallarını açıklayan Yıldız, “Karşılıklı saygı, çocuğa kaliteli zaman ayırmak, cesaretlendirme ve sevginin ifade edilmesi elzemdir. Davranış bozukluğu ile başa çıkmak için görmezden gelme, ödülü geri çekme, alternatif sunma, sözle uyarıda bulunma ve tartışmaktan kaçınma gibi etkili yöntemler de bulunmaktadır. Bağırmak, susturmak veya vurmak, aradaki saygı bağını zedeler. Bu süreçte en önemli adım, saygıyı yitirmemektir” dedi.

Yıldız, “Çocuğun olumlu yönlerini keşfetmek ve bu yönleri teşvik etmek, olumsuz davranışları azaltarak çocuğun kendine güven kazanmasına yardımcı olur. Bu çocukların, hangi koşulda olursa olsun anne ve babası tarafından kabul edildiğini ve sevildiğini hissetmeye ihtiyaçları vardır” şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.