DOLAR 35,4946
EURO 36,5992
ALTIN 3.051,32
BIST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
7°C
Hafif Yağmurlu
Çar 8°C
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C

Diyabetin Tehdit Boyutu: Türkiye’de Durum

Diyabetin Türkiye’deki etkilerini ve tehdit boyutunu keşfedin. Bu içerikte, hastalığın yaygınlığı, risk faktörleri ve önleme stratejileri hakkında güncel bilgiler bulacaksınız. Sağlığınızı korumak için gereken adımları öğrenin.

24.07.2024
A+
A-

Haberler.com YouTube stüdyosunda sunucu Melis Yaşar’a konuk olan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, diyabetin günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini vurguladı. Türkiye nüfusunun yaklaşık %12’sinin diyabet riski altında olduğunu belirtti. Bu durum, ülkemizdeki 85 milyonluk nüfusun yaklaşık 10 milyon insanının bu hastalıkla yüz yüze olduğu anlamına geliyor.

“Diyabet, Çağın Sorunu”

Prof. Dr. Mustafa Şahin, diyabetin beklenenden daha hızlı bir artış gösterdiğine dikkat çekti. “Diyabet, çağın hastalığıdır ve hızla yayılmaktadır. Toplumlarda önceden %8 civarında bir diyabet yatkınlığı beklenirken, bu rakam bazı ülkelerde %20’lere kadar çıkmıştır. Genel olarak, bu oran Türkiye’de %12-15 civarındadır,” dedi.

Diyabetin Tehdit Boyutu: Türkiye'de Durum

“Diyabetin Belirtileri”

Diyabetin belirtileri hakkında bilgi veren Şahin, “Diyabetin en yaygın üç belirtisi; aşırı yemek yeme, sık idrara çıkma ve aşırı su içme şeklindedir. Bunun yanı sıra, zaman zaman kan şekerinde düşüşler de gözlemlenebilir. İdrarda şeker bulunması, vücudun aşırı su kaybetmesine neden olur ve bu da sık idrara çıkma sorununu beraberinde getirebilir,” ifadelerini kullandı.

  • Aşırı yemek yeme
  • Sık idrara çıkma
  • Aşırı su içme

Prof. Dr. Şahin, bu belirtilerin fark edilmesi durumunda, zaman kaybetmeden bir sağlık profesyoneline başvurulmasının önemine vurgu yaptı. Diyabetin kontrol altına alınmaması durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini hatırlattı.

Diyabetin Tehdit Boyutu: Türkiye'de Durum

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.