DÜNYA Sağlık Örgütü’nden Yeni Varyant Uyarısı ve Önlemler
Dünya Sağlık Örgütü’nden gelen yeni varyant uyarısıyla ilgili güncel bilgiler ve alınması gereken önlemler. Sağlık kuruluşlarının tavsiyeleri ve detayları için tıklayın.
DÜNYA Sağlık Örgütü’nden Yeni Varyant Uyarısı
DÜNYA Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19’un yeni varyantları ‘FLiRT’ ve ‘LB.1’in dünyada baskın hale geldiğini duyurdu. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “ABD’de LB.1 varyantı yüzünden acile başvurularda yüzde 18, hastane yatışlarında yüzde 13’lük bir artış görüldü. Maalesef son birkaç yıldır Türkiye’de rutin test uygulamasından vazgeçildi. Dolayısıyla yeni varyantlar Türkiye’de varsa da bilmiyoruz” dedi.
Yeni Varyantlar ve Semptomları
DSÖ, iki yeni Covid-19 varyant grubu olan ‘FLiRT’ ve ‘LB.1’ adlı virüslerin dünyada baskın hale geldiğini duyurdu. Yeni varyantlarda ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ağrısı, kusma, ishal, koku ve tat alma bozuklukları şeklinde semptomlar görülüyor.
Risk Grubunda Yeni Varyantlar
Risk grubunda olan kişilerde yeni varyantların ölümcül seyredebileceğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “ABD’de geçen hafta bir önceki ayın ilk bu haftasına kıyaslandığında, acile başvurularda yüzde 18, hastane yatışlarında yüzde 13’lük bir artış görüldü.”
Önlemler ve Tedbirler
- Risk grubundaki kişilerin kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durması
- Kalabalık ve kapalı ortamlarda N95 maskelerin kullanılması
- El hijyenine özen gösterilmesi
Devlet ve Bireysel Önlemler
Devlet tarafından pandemi planı oluşturulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Türkiye’de sürveyans planlaması yapılması lazım. Bu sayede hangi varyantların yaygın olduğu takip edilebilir ve önlemler alınabilir.”
Aşılar ve Etkinlikleri
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Mevcut aşılarla gidin aşılanın diyemiyorum. Çünkü etkisini kimse bilmiyor. Mevcut aşıların yeni varyantlara karşı etkili olup olmadığı konusunda çalışmalar devam ediyor.”
Sonuç ve Öneriler
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Yeni varyantlar hakkında dikkatli olunmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Türkiye’de sürveyans planlaması yapılmalı ve risk grubundaki kişilere aşı temin edilmelidir.”