DOLAR 32,2290
EURO 34,9732
ALTIN 2.477,03
BIST 10.899,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 22°C
Paz 21°C

Yapay zeka zihin okumaya başladı

Bilim insanları tarafından geliştirilen bir yapay zeka sisteminin insanların düşüncelerini yazılı olarak kelimelere dönüştürebildiği kaydedildi.

13.12.2023
A+
A-

Bilim insanlarının büyük dil modelleriyle eğittiği yapay zeka zihin okumaya başladı.

NewScientist’in haberine göre, Bir grup bilim insanı, sadece sensörlerle dolu bir kask ve yapay zeka kullanarak, bir kişinin düşüncelerini yazılı kelimelere dönüştürebileceklerini duyurdu.

Çalışmada katılımcılar, kafa derilerinden elektriksel beyin aktivitesini kaydeden bir başlık takarken metin pasajlarını okudular.

Bu elektroensefalogram (EEG) kayıtları daha sonra DeWave adı verilen bir yapay zeka modeli kullanılarak metne dönüştürüldü.

DeWave modelinin beyin sinyallerinin belirli cümlelerle eşleştiği ve çok sayıda örneğe bakılarak eğitildiği belirtildi.

BEYNE SİNYALLER GÖNDERECEK

Örnek olarak ‘merhaba’ demeyi düşündüğünüzde, beyniniz belirli sinyaller gönderileceği kaydedildi.

DeWave, bu sinyallerin farklı kelime veya cümleler için birçok örneğini görerek bu sinyallerin ‘merhaba’ kelimesiyle nasıl ilişkili olduğunu öğreniyor.

DeWave beyin sinyallerini iyi bir şekilde anladıktan sonra, ekip bunu ChatGPT’ye güç veren yapay zekaya benzer açık kaynaklı bir büyük dil modeline (LLM) bağladı.

Bu LLM, cümleler kurabilen zeki bir yazar gibi olduğu ve bu yazara DeWave’den gelen sinyalleri cümleler oluşturmak için bir rehber olarak kullanması gerektiği talimatı veriliyor.

Son olarak ekip, EEG verilerine dayanarak cümle yazma konusunda daha da iyi olmak için hem DeWave’i hem de dil modelini birlikte eğitti.

HASTALAR İÇİN KOLAYLIK SAĞLAYACAK

Araştırmacılar, sistemin daha da geliştirilmesiyle, felç geçirenler gibi konuşma yetisini kaybetmiş kişiler için iletişimde kolaylık sağlayacağı ve robotik alanında da uygulamaları olabileceğini öngörüyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.