Root nedir? Android cihazda nasıl yapılır?
Root nedir?
Bilgisayarlarımızda genelde Windows işletim sistemi kurarız ve onu kullanırız. Windows’da da hepimiz biliyoruz ki temel iki hesap türü var. Bir tanesi Administrator.
Administrator, bilgisayardaki tüm özel ayarları görür ve dosyalara tam erişim sağlar. İstediği kullanıcının istediği dosyayı görmesini ve görmemesini sağlar. Kısaca bilgisayarın patronudur.
Android Oreo alacak telefonlar listemizde, en yeni sürüme kavuşacak cihazları listeledik. Bakalım yeni sürüm hangi cihazlara geliyor? İşte Android Oreo alacak telefonlar tam liste.
Linux işletim sistemlerinde de Administrator’un karşılığı Root hesabı. Root yetkileri olmayan bir kullanıcı hesabı, cihaz üzerinde belirlenen hiç bir şeyi değiştiremez. Telefonlarımızda da telefon üreticileri Root ayarlarını bizlere kitliyorlar ve telefona tam kontrol sağlamamızı engelliyorlar.
Peki Android’de neden Linux’deki terimler kullanılıyor derseniz, Android Linux tabanlı bir işletim sistemi.
Root yetkisini aldığımda ne olacak?
Root yetkisini eline alan kullanıcı, cihaz üzerindeki herşeyi kontrol edebilir. Aşağıya tek tek sıralıyorum.
Telefonunuza ya da tabletinize, özelleştirilmiş ROM kurabilirsiniz. Telefonunuzun titreşim ayarları, ekran ayarları, işlemci hızı, gizli dosyaları, ses şiddeti ayarı, flaş ışığı yükseltmesi, kamera yazılımları gibi her türlü noktasını özelleştirebilirsiniz. İşte Linux’un sınırsız dünyası bu. Cihazınızı Root ettiğinizde, Market’teki Root’lu programları kullanabilirsiniz. Ekran görüntüsü almak ve ekranın videosunu çekmek gibi yüzlerce Root’lu programı kullanabilirsiniz. Düşük hafızalı bir telefonunuz var. O telefondaki hafıza kartını, A2SD EXT yaparak, programların oraya yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Hatta başka scriptler ile beraber telefonun dahili hafızası ile ext bölümün hafızasını birleştirebilirsiniz.
Galaxy modellerine Root nasıl yapılır?
Root işlemine başlamadan önce cihazdaki verilerimizin yedeğini almamız gerekiyor. Yedeklerimizi aldıktan sonra Odin, USB sürücü ve Root dosyalarını temin etmeliyiz.
Root dosyasının cihazımız ile uyumlu olmasına dikkat etmemiz gerekiyor, uyumlu olmazsa cihazımız açılmayabilir. USB sürücülerini Samsung’un kendi sitesinden temin edebilirsiniz.
İlk başta cihazımızda Ayarlar – Güvenlik – Bilinmeyen Kaynaklar’a izin veriyoruz. Cihazımızı kapattıktan sonra Download Mod’a giriyoruz. Onun içinde Ses Kısma + Home + Güç tuşuna basıyoruz. Açılan ekranda Ses Açma tuşuna basıp bilgisayara bağlıyoruz. Odin Programını açıyoruz ve cihazımızı PC’ye bağlıyoruz. PDA kısmından Root dosyamızı seçiyoruz ve Start tuşuna basıyoruz. Cihazımız birkaç defa açılıp kapandıktan sonra işlemimiz tamamlanmış oluyor.
:: Root yapmayı düşünüyor musunuz?