DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3.091,70
BIST 9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Az Bulutlu
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Cts 11°C
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C

Kuyruk Yüzgeçleri Balıklarda “Dikey”ken Balina Gibi Deniz Memelilerinde Neden “Yatay”dır?

09.01.2023
A+
A-

Balıkların aksine balina ve yunus gibi deniz memelileri başka hayvanlardan evrimleşerek deniz canlısı hâline gelmişlerdir.

Deniz memelilerinin hangi hayvanlardan evrimleşerek günümüzdeki görünümlerine kavuştuğunu ve balıklardan ne gibi farkları olduğunu birlikte inceleyelim.

Dört ayaklı hayvanlardan evrimleştiler!

balık kuyruğu balina kuyruğu

Kuyruk yüzgeçleri suyu itmek için kullanılır. Balık kasları omurgayı bir yandan diğer yana hareket ettirir. Bu nedenle vücudu kaygan bir hareketle ileri doğru itmek için dikey bir yüzgeç gereklidir.

Ancak deniz memelilerinın evrimleşme sürecinde arka uzuvlarının yok olmasına rağmen hâlâ körelmiş pelvis kemiklerine sahiplerdir. Balıkların aksine balinalar ve yunuslar, vücutlarının altında uzuvları olan dört ayaklı kara canlılarından evrimleşerek günümüze kadar gelmişlerdir.

Balinaların ve yunusların ilk ataları: Pakicetus

balina evrimi

Deniz memelileri bugünkü formuna kavuşana kadarki 50 milyon yıllık evrim sürecine ait elimizde birçok fosil bulunmaktadır. Bu fosillerin en eskisine gittiğimizde karşımıza çıkan canlı ise Pakicetus’tur.

Pakicetus’un, balinaların ve yunusların ilk memeli atası olduğu tahmin edilmektedir. Bugünkü Pakistan sınırlarında yaşadığı bilinen Pakicetus, balık yiyen etçil bir hayvandır.

Deniz memelilerinin kuyruklarının işlevleri de var.

Tabii deniz memelileri evrimleşme sürecinde kuyruklarını kullanmaya devam ettikleri için bu kuyruklar körelmemiştir. Örneğin balinalar bir iletişim biçimi olarak su yüzeyine vururlar ya da su altındaki avlarını bu şekilde sersemletirler. 

Kaynaklar: Prof. Adriana Heguy, U.K. Whales, American Museum of Nature History

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.