DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3.091,70
BIST 9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Açık
İstanbul
11°C
Açık
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C
Çar 11°C

Müsilaja uydudan takip

16.10.2021
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Cevdet Fırat Aydoğmuş’un haberine göre Marmara Denizi’ni ve çevresini etkisi altına alan müsilaj sorununun çözümü için çalışmalar sürerken, Meclis Araştırması Komisyonu da bilim adamlarını dinlemeyi sürdürüyor.

Gebze Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Taşkın Kavzoğlu, müsilajı uydu görüntüleri üzerinden günlük takip edebildiklerini anlattı.

Uzaktan algılama teknolojilerinin gelişimine dikkat çeken Kavzoğlu “Bu teknolojiyle insan gözünün göremediklerini görünür hâle getirerek analiz ettik. Uzaydan her gün, her saniye gözetlemek ve verilere bakmak mümkün. Kimseden de izin almak zorunda değilsiniz, uyduların böyle bir özelliği var. Dünyanın etrafında devamlı dönüyor ve size ücretsiz olarak bu verileri gönderiyor. Avrupa Uzay Ajansı ve NASA verilerini kullanarak analiz ediyoruz. Günlük olarak her gün harita üretebiliyoruz. Termal görüntülerden denizin üzerindeki ısı değişiminden müsilajın durumunu haritalayabiliyoruz. Bunu da 30 metreye kadar düşürebiliyoruz” diye konuştu.

SANAYİ YOĞUNLUĞU KAYDIRILMALI

TBMM’deki toplantıda çevre kirliliği konusu da gündeme gelirken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sektörel ve Girişimcilik Daire Başkanı Ahmet Saygın Baban “Marmara Bölgesi’ndeki sanayi yoğunluğunun yavaş yavaş Orta Anadolu’ya kaydırılması gerek. Orta Anadolu’dan kastımız Konya, Kayseri, Ankara bölgesini içine alan yeni bir alan” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.