DOLAR 35,3274
EURO 36,4830
ALTIN 3.033,10
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Bu Tedavi Sayesinde Alzheimer Tarihe Karışacak

25.08.2021
A+
A-

Alzheimer hastalığına yakalanan kişi sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Avustralyalı iki kardeş bilim insanı Alzheimer hastalarının hafızasını geri getiren gen tedavisi geliştirdi. İşte yapılan çalışmaların sevindirici gelişmeleri…

Avustralya’nın Macquarie Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, Alzheimer hastaları için yeni bir umut oldu. Bilim insanları, ileri seviyede Demans’ı olan fareler üzerinde bir çalışma yapıldı. Dr. Arne Ittner ve Dr. Lars Ittner tarafından geliştirilen bir gen çalışmasında, beyinde doğal olarak bulunan ‘p38gamma’ enzimi kullanıldı. Araştırmacılar, p38gamma aktive edildiğinde Alzheimer hastalığı ilerlemesinde etkili olan bir proteinin değişebildiğini belirledi.

FARELER ÜZERİNDE TAM BAŞARI

Araştırmada yayınlanan bulgulara göre tedavi, ileri seviye Alzheimer hastası farelerdeki bellek bozukluğunu büyük oranda iyileşme gösterdi hatta kaybolan hafızayı geri yüklenmede bile etkili oldu. Gen terapisi üzerinde çalışmaya başladıklarında sadece Demans’ın gelişimini durdurmayı hedeflediklerini söyleyen Profesör Lars Ittner, tedavinin silinen hafızayı da geri getirebildiğini açıkladı.

Bilim insanlarına göre, tedavi uzun süre ve yüksek dozda uygulandığında bile herhangi bir olumsuzluk olmadı. Çalışmalarını sürdüren uzmanlar, bir sonraki aşamanın tedaviyi insanlar üzerinde denemek olduğunu kaydetti. Alzheimer hastalığını önlemek için çok sayıda araştırmanın olduğunu ifade eden Profesör Ittner, kaybolan hafızayı geri getirecek çok az çalışma olduğunu belirtti. Tedavinin 10 yıldan kısa bir sürede kullanılabileceği tahmin edilmektedir.

TÜRKİYE’DE 600 BİN HASTA VAR

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2019 verilerine göre Dünya’da 20 milyon, Türkiye’de ise 600 bini aşkın alzheimer hastası bulunmaktadır. Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Haşmet Hanağası Türkiye’de 2023’te yaklaşık her 10 kişiden birinin, 2050’de her 5 kişiden birinin 65 yaş üstünde olacağını söyleyerek alzheimer vakalarında artış olabileceğini belirtti. Bundan dolayı dünyada alzheimer hastalığının tedavi edilmesiyle alakalı olarak her çalışma Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.