DOLAR 32,3798
EURO 34,7506
ALTIN 2.409,50
BIST 10.077,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 18°C

Mars’taki Yeraltı Göllerinin Varlığından Şüphe Ettiren Bir Bulgu Ortaya Çıktı

28.06.2021
A+
A-

Hep kuru ve tozlu bir gezegen olarak bildiğimiz, bize hep çölü andıran gezegen Mars, 2018’de elde edilen bulgularla bu izlenimini güncellemişti. Dünya’dan yapılan incelemelerde Mars’ın yüzeyinin altında suyla dolu bir göl, diğer bir deyişle bir yeraltı havuzu olduğu saptanmıştı. Yeni bir bulguyla birlikte işler iyice ilginç bir hal almaya başladı.

Dünya’dan gönderilen radar sinyalleriyle saptanan havuzun yalnız olmadığı ise geçen sene ortaya çıkmıştı. Yakın zamanda ise bu göller ağı hakkında şaşırtıcı bir bilgi ortaya çıktı. Göllerden bazıları, sıvı formda su barındırmak için fazla soğuk bölgelerdeydi.

Göllerin sıcaklığı, sıvı barındıracak cinsten değil:

mars göl

2018’de bulunan yeraltı gölünden sonra geçen sene birbirlerine yakın birçok göl olduğu keşfedilmişti. Bu göller Dünya’dan gönderilen sinyallerle tespit ediliyor, radarda parlak bölgeler olarak gözüküyorlardı. Yeni yapılan bir incelemede sıvı içerdiği söylenen bu parlak bölgelerin sıvı içermek için fazla soğuk bölgelerde olduğu ortaya çıktı. Onlarca yeni gölün de bulunduğu yeni çalışmada belirtilene göre bazı göllerin bulunduğu bölgenin ısısı donma noktasının o kadar altında ki, donma noktası daha düşük olan tuzlu suyun bile donması gerekiyor.

NASA’nın jet laboratuvarından Jeffrey Plaut, yine bolca gölün bulunmasının ardından şu açıklamalarda bulundu: “Bu sinyallerin sıvı halde suyu işaret edip etmediğinden emin değiliz, ancak bu göllerin ilk çalışmanın önerdiğine göre çok daha yaygın olduklarını görüyoruz. Ya Mars’ın güney kutbunun altında su oldukça yaygın, ya da bu sinyaller başka bir şeyi ifade ediyor.”

Bazı materyaller, gönderilen radar sinyallerini diğerlerinden çok daha iyi yansıtıyor. Sıvı formda su da bunlardan biri. Burada sıvı su dışında bir şey olabileceği fikri reddedilmiyor ancak uzmanlar şimdilik suyun en yerinde tahmin olduğunu düşünüyor. Araştırmacılar, suyun soğuk bölgeye rağmen donmamasının bölgede bulunuyor olabilecek jeotermal ısı akışından kaynaklanıyor olabileceğini söylüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.