Ateşli Havale (Febril Konvülsiyon) Nedir?
Ateşli Havale (Febril Konvülsiyon) çok korkulan bir durum olurken, bu şart çocukların geleceğini etkileyebiliyor. Ateşli havale genelde 3 ay ila 6 yaş arasındaki çocukların yüzde 5’inde görülür. Bu şart görüldükten sonradan yeniden görülmez.
ATEŞLİ HAVALE ÇOCUKLARDA HANGİ EKİLERE NEDEN OLUR?
Havale geçiren çocuklarda bilinç kaybı, kol ve etap kasılmaları görülür. Birkaç saniye sornasında ise kol ve bacaklarla birlikte yüzde ritmik kasılmalar olmaya başlar. Belirtiler bir süre daha sonra kaybolurken, havale geçiren çocuk yarım saatlik bir uykuya dalabilir.
HAVALE GEÇİREN ÇOCUKLARIN BEYNİNDE HASAR OLUŞUR MU?
Irk aralarında yüksek ateşten sonradan çocukların beyninde mutlaka zarar oluşacağı inancı hakimken, artık bunun içten olmadığı anlaşıldı. Havaleye niçin olan hastalığın bulunup tedavi edilmesinin manâlı olduğu uzmanlar göre aktarıldı. Yüksek ateşe sebebiyet veren hastalığın tedavi edilmemesinin beyinde hasara yol açabileceği belirtildi. Ateşli havalenin sık sık kısa sürmesi, beyin hasarına ve gelişim geriliğine yol açmaz.
ATEŞLİ HAVALE SONRASI BEYİN FİLMİ ÇEKİLMELİ Mİ?
Bilirkişi isimlerin görüşüne göre, basit ateşli nöbetlerde EEG, beyin tomografisi veya EMAR (MR) çekilmesine gerek yoktur.
ATEŞLİ HAVALE TEKRARLAR MI?
Ateşli havale geçiren çocukta yüzde 25-50 oranında tekrarlama riski var. Uzmanların açıklamalarına tarafından ailede nöbet geçiren bir birey var ise nöbet yüzde 50 tekrarlayabilir. öte yandan minik yaşta başlayan nöbetlerde de tekrar riski yüksek olarak değerlendiriliyor.
Nöbetlerin tekrarının yüzde 50’si ise birincil 6 ay içinde gerçekleşir. Nöbet ne dek çok tekrarlarsa, tekrarlama riski de o doğrultuda artma gösterir.
HAVALE GEÇİREN ÇOCUĞA İLAÇ VERİLMELİ Mİ?
Havalenin tekrarlanması, uzun süreli olması, kasılmaların vücutta tek tarafta olması, havale sonrası kas güçsüzlüğü veya felç olduysa ve ailede de havale geçiren biri varsa enine boyuna muayene yapılmalı. Tektiklerin sonunda koruyucu tedaviye geçilebilir.
öte yandan karmaşık ateşli havale geçiren çocuklara uzun bir vakit (2) yıl havale önleyici hap tedavisi uygulanabilir.