Electrum Bitcoin Wallet, bulabileceğiniz en popüler ve hafif Android Bitcoin cüzdanlarından birisi.
Uygulamayı indirip kurduktan sonra cüzdanınız oluşturulurken size rastgele 12 kelimeli bir gizli kombinasyon veriliyor. Bunu yazıp, bir kenarda saklamanız gerekiyor. Eğer bir gün Android cihazınızda bir problemle karşılaşırsanız, bu kelime kombinasyonu ile cüzdanınızı kolayca kurtarabiliyorsunuz.
Gizli anahtarınız cüzdanda kilitlenmediği için kolayca Bitcoinlerinizi başka bir cüzdana aktarabilirsiniz.
Güvenliği de ön planda tutan uygulama, ödemelerde kullanacağınız 6 haneli bir PIN kodu belirtmenizi istiyor. Eğer güvenlik konusunda endişeleriniz var ise, mobil uygulamayı sadece olan Bitcoinlerinizi görüntülemek için kullanabilirsiniz.
Bu durumda ödemeleri masaüstü uygulamasından yapıyor, mobil uygulamadaki ödeme fonksiyonları devre dışı bırakılıyor.
Uygulamanın tek bir dezavantajı, QR kodlar ile ilgili. Uygulama QR kod desteğine sahip lakin ürettiği QR kodlar sadece ZXing QR uygulaması aracılığıyla okunabiliyor. Eğer QR kod okumak için başka bir yazılım kullanıyorsanız, kodun okunamaması ve tanınamaması gibi bir takım problemlerle karşılaşabilirsiniz.
Electrum Bitcoin Wallet’I indirmek için tıklayın.
2. Coinomi Wallet
Coinomi Wallet, uzun bir süredir geliştirilen ve birden fazla kripto parayı destekleyen bir cüzdan. Bitcoin’in yanı sıra cüzdanın desteklediği bazı kripto paralar Ethereum, Dash, Bitcoin Cash ve Litecoin.
Cüzdanınızı oluştururken tıpkı Electrum’da olduğu gibi 12 haneli bir kelime kombinasyonu oluşturan cüzdan, PIN değil şifre desteğine sahip. Böylece Electrum’da olduğu gibi 6 haneli bir PIN kodu girmekten ziyade, dilediğiniz uzunluktaki şifrenizi girmeniz mümkün.
Shapeshift ve Changelly servisleri aracılığı ile farklı kripto paralara dönüşüm imkanı sunan uygulamanın bu avantajlarına karşı tabii ki de bir dezavantajı var. Bazı kullanıcılar, ödemelerin bir süreliğine onaylanmadığına dair bir takım sorunlar rapor etmiş.
Son olarak, Coinomi’nin Ocak 2018 itibari ile açık kaynak kodlu bir yazılım olmadığını belirtelim. Yani uygulamanın kaynak kodlarına geliştiriciler hariç artık kimse erişemediği için, uygulamanın güvenliği konusunda bir açıklamada bulunmak zor.
Coinomi Wallet’ı indirmek için tıklayın.
3. MyCelium Bitcoin Wallet
MyCelium Bitcoin Wallet’da tıpkı diğer cüzdanlar gibi oldukça popüler. 2014 yılında Blokchain.info tarafından “En iyi mobil uygulama” seçilen MyCelium aynı zamanda Google Play’da en yüksek yıldız oranına sahip cüzdan.
Açık kaynak kodlu olması sayesinde geliştiricilerin veya başkalarının güvenlik açıkları vasıtasıyla Bitcoinlerinizi çalması mümkün değil. Ortaya çıkan açıklar, uygulama açık kaynaklı olduğu için kısa sürede keşfedilip kapatılıyor.
Oldukça sade bir arayüze sahip olan cüzdan, QR kod aracılığı ile ödeme alıp gönderebiliyor. Aynı zamanda sık alışveriş yaptığınız kişileri kaydetmek için bir adres defterine sahip.
Her seferinde ödeme yapmadan önce size sorulacak bir PIN kodu belirleyebildiğiniz cüzdanda aynı zamanda “soğuk saklama” olarak nitelendirilen kağıt cüzdanları da görüntüleyebiliyorsunuz. Ama tabii ki kağıt cüzdanlarınız üzerinden bir alışveriş yapamadığınızı belirtelim.
Herhangi bir mobil uygulaması bulunmayan MyCelium, Trezor gibi donanımsal cüzdanlarıda destekliyor. Böylece güvenliğinizi en üst düzeye çıkarmış oluyorsunuz.
MyCelium’un tek dezavantajı, Segwit desteklemiyor oluşu.
MyCelium Bitcoin Wallet’ı indirmek için tıklayın.
4. GreenBits Bitcoin Wallet
GreenBits Bitcoin Wallet, adından da anlaşılabileceği üzere yeşil ağırlıklı bir temaya sahip bir android bitcoin cüzdanı. Google Chrome için bir eklentisi de bulunan cüzdan, tarayıcınız üzerinden Bitcoinlerinize erişme imkanı sağlıyor.
GreenBits’in kendi nezdinde en büyük avantajı, GreenBits kullanan başka kullanıcılar ile Blockchain ağının onayını almaksızın para transferi yapabilmeniz. Böylece yoğunluktan dolayı saatler hatta günler sürebilen para transferleri, dakikalar içerisinde gerçekleşmiş oluyor.
Her ödemenin kendine has bir “hash” değerine sahip olduğunu, böylece paranın iki kez harcanmasının önüne geçildiğini de belirtelim.
Kurulum esnasında 24 karakterli bir kombinasyon oluşturan uygulama, cihazınıza bir şey olması durumunda cüzdanınızı kurtarmanızı sağlıyor. Uygulama aynı zamanda çift aşamalı doğrulama sistemini de destekliyor.
Tabii ki bu kadar güvenli bir cüzdan olmasının yanı sıra, bir dezavantajı da yok değil. Bütün bu kurulum işlemi her ne kadar bir seferlik olsa da, hatırı sayılır bir zaman alıyor. Ancak kurulum tamamlandıktan sonra, uygulamayı basit arayüzü sayesinde rahatça kullanabiliyorsunuz.
GreenBits Bitcoin Wallet’ı indirmek için tıklayın.
5. Bitcoin Wallet
Bitcoin Wallet, ismindeki yalınlıktan da anlaşılabileceği üzere tercih edebileceğiniz en basit cüzdanlardan bir tanesi.
Ücretsiz ve açık kaynaklı olan Bitcoin Wallet, Android platformundaki en eski cüzdan. Kurulum esnasında çeşitli güvenlik aşamaları bulunan diğer cüzdanlara bakış Bitcoin Wallet’ı indirdiğiniz gibi kullanmaya başlayabiliyorsunuz.
Oldukça basit bir şekilde ödeme alıp verebildiğiniz uygulama, basit bir adres defterine sahip.
Tabii ki bu basitliğinin yanında belki de en büyük dezavantajı, güvenlik konusunda oldukça tehditlere açık olması. Gizli anahtarınız Android cihazınızda güvenli bir şekilde saklanmasına karşın cihazınıza bir şey olması durumunda cüzdanınızı kurtarabileceğiniz bir yönteminiz yok.
Son olarak, uygulamanın kağıt cüzdanların kullanımını desteklediğini belirtelim. Kağıt cüzdanlarınızın gizli anahtarını taratarak içini boşaltabilir veya Bitcoin ekleyebilirsiniz.
Bitcoin Wallet’ı indirmek için tıklayın.