DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Zona Hastalığı Nedir? Zona Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

29.02.2020
A+
A-

Genel olarak 50 yaş ve üzerinde görülse de bir sınırlaması yoktur ve her yaş grubunda görülebilmektedir. Duyusal sinir hücresi gruplarını tutan ağrılı ve döküntülü bir hastalık olan Zona, kendini ağrı, ciltte kabartı, kaşıntı ve döküntülerle belli etmektedir.

ZONA HASTALIĞI NEDİR?

Zona ya da diğer adıyla varicella zoster, tek bir sinirin ya da tek bir sinir tarafından kontrol edilen cilt yüzeyinin varicella zoster adı verilen virüs tarafından enfekte olması durumudur. Çocuk yaşlarda geçirilen Suçiçeği sonrasında varicella zoster isimli virüs bazı sinirlere yerleşir ve burada uyur vaziyette kalır. Yıllarca bir sorun yaşanmasa da bağışıklık sisteminin zayıfladığı bir anda ortaya çıkabilmektedir.

Bağışıklık sistemi bir hastalığa bağlı zayıflayabileceği gibi, çeşitli ilaçlar, ciddi enfeksiyonlar, dengesiz beslenme, kronik sağlık sorunları ve yaşlanma sebebiyle de zayıflayabilir. Yine bağışıklık sisteminin yanı sıra depresyon, stres, aşırı üzüntü ve yorgunluk gibi sorunlarda da virüs aktif hale gelebilir.

ZONA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Zona hastalığı belirtileri yaşa bağlı değişebilse de, en önemli belirtisi döküntüler, ağrı, yanma ve kaşıntıdır. Bağışıklık sistemi aşırı zayıfsa uyutmayacak derecede ağrılar da görülebilmektedir. Yaşanan şiddetli ağrı bölgeye göre kalp krizi, böbrek taşı ağrısı veya apandisit ağrısıyla karıştırılabilmektedir.

Zona hastalığında erken müdahale çok önemlidir çünkü ciddi sonuçlar doğurabilir. Geç kalınması durumunda işitme kaybı, görme kaybı, yüz felci gibi önemli sorunlar meydana gelebilir. Kimi zaman zona, baş bölgesini, yüzü ve gözleri de etkileyebilir. Zona döküntüleri nadiren iç organlarda, hatta gözde de görülebilir. Özellikle dil ve ağız içindeki zona döküntüleri son derece acı vericidir. Gözde olması görme sorunlarına; kulakta olması ise kulak çınlaması ve duyma problemlerine neden olabilir.

Zona hastalığı bulaşıcı değildir ancak daha öncesinde suçiçeği geçirmeyen kişilerde suçiçeğine neden olabilmektedir. Diğer yandan suçiçeği geçirmiş yahut aşısını olmuş kişiler için bulaşıcı değildir.

ZONA HASTALIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Dermatolojik muayene ile belirlenen Zona hastalığı, döküntüler ortaya çıktıktan sonra ilk 96 saat içinde yapılan etkili tedavi; döküntü, ağrının şiddeti ve zonanın uzun dönem etkilerini belirgin şekilde azaltmaktadır. B vitamini ağrıların önlenmesinde oldukça etkilidir. Yine bol sıvı tüketimi, sağlıklı beslenme, istirahat ve stresten korunmak Zona tedavisinde önemlidir. Bunun haricinde uzman bir hekim tarafından önerilen tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.