DOLAR 32,4106
EURO 34,8203
ALTIN 2.399,59
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

80 bin tahliye edildi, 50 bini geri dönecek!

26.04.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nden Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre terör, mahsus adam öldürme, uyuşturucu ve cinsel suçlar gibi bazı suçlar hariç, öteki suç türlerine değişen oranlarda indirim ve denetimli serbestlik hakkı ile koronavirüs salgını sürecinde açık cezaevlerinde bulunan mahkûmlara şartlı “müsade” getiren infaz düzenlemesi, 14 Nisan’da TBMM’de kabul edilip yasalaştı.

İzin sonu dönecekler

Benzer gün Cumhurbaşkanlığınca onaylanan yasa, 15 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peşinde da Türkiye genelindeki tüm cezaevlerinden, mahkûmların tahliyelerine başlandı.

Bu kapsamda ilk etapta 80 bini aşkın mahkûm cezaevlerinden tahliye edildi. Önümüzdeki 1 ay içinde rakamın 100 bine çıkması bekleniyor. Bu mahkûmların 50 bini, ilgili yargısal süreçler tamamlandığında “denetimli serbestlik ve şartlı salıverilme” düzenlemelerinden; geri kalan 50 bin mahkûm ise yasaya kadar 31 Mayıs’a değin 2 aylık Kovid-19 izninden yararlanmış olacak.

İzinli 50 bin civarındaki mahkûm, müsade süresi sona erince açık cezaevlerine geri dönecek. Oysa yasa salgının devam etmesi durumunda Hak Bakanı’na ikişer aylık periyotlarla bu müsade süresini üç kez daha uzama yetkisi veriyor. Bu şekilde izinlerin uzatılması halinde, izin dönemlerinde denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme hakkı kazanacaklar da terhis imkanına kavuşacak.

Tahliyeler artabilir

Yeni infaz düzenlemesi konusunda bu süreçte gözler Tüzük Mahkemesi’nde (AYM) olacak. CHP, geçtiğimiz günlerde infaz yasasının iptali nedeniyle AYM’ye başvurmuştu. Yasanın “örtülü bağışlama” özelliğinde olduğu için TBMM’de en az 360 milletvekilinin oyuyla kabul edilmesi gerektiği tezinden hareket eden CHP, iptal istemli dilekçe dilekçesini “şekil” yönünden hazırlamıştı.

CHP, yasanın “” yönünden iptal başvurusu için de hazırlıklarını sürdürüyor. AYM’ye “başlıca” yönünden iptal istemiyle dilekçe için, yasanın Devlete Ait Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren 60 jurnal zaman bulunuyor. CHP’nin “başlıca” yönünden yapacağı başvurunun temelini “yasa kapsamının eşitlik ilkesi bağlamında genişletilmesi” oluşturacak. AYM’nin kararı infaz düzenlemesinin kapsamının genişleyip genişlemeyeceğini ortaya koyacak.

AK Parti’de yeni alıştırma

giderken AK Parti kurmayları yapılan infaz düzenlemesinin cezaevlerini “dönemsel” olarak rahatlattığını, ama tatmin edici olmadığını belirtti. Parti kurmayları, “kabahat ve canice dengesi”ni yeniden düzenleyecek daha detaylı bir yasal çalışmanın başlatıldığını da bildirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.