DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

7 adımda bağışıklığınızı güçlendirin

12.10.2022
A+
A-

Sağlıklı beslenin

Bağışıklığınızı yükseltmek için dengeli ve sağlıklı beslenin. D, A, C, E ve B vitaminleri, karotenler, demir, çinko ve selenyum başta olmak üzere vücudunuz için gerekli tüm vitamin, mineral ve antioksidanları doğru ve kararında tüketin. Hazır gıdalar yerine doğal ve mevsim gıdalarını tercih edin.

Sigaradan uzak durun

Sigara ve tütün ürünleri bağışıklığı zayıflatır, bu nedenle uzak durun. Pasif içicilik de sağlığa zararlı, sigara içilen ortamlarda bulunmamaya özen gösterin. Bunun yanı sıra düzenli egzersiz yapın ve sporu hayatınıza katın.

Stresinizi iyi yönetin

Stresi yönetebilmeyi öğrenin. Çünkü stres tek başına bile bağışıklığı düşürür. Örneğin stres anında derin derin nefes alıp verin. Bu sizi rahatlatır.

Kaliteli uyku uyuyun

Uyku esnasında enflamasyonun azaldığını yani vücuttaki yangı cevabının düştüğünü gösteren birçok çalışma var. Bağışıklık sisteminin askerleri olan hücreler uykuda güç toplar. İyi bir uykunun aşı sonrası antikor oluşumunu olumlu etkilediğini gösteren çalışmalar var. İyi bir uyku hücre yenilenmesi, hafızanın kuvvetlenmesi, ruh ve beden sağlığı için çok önemlidir. Uykuda vücudumuzda, zihnimizde, beynimizdeki çöplerin temizlendiğini düşünebiliriz. Vücudun fizyolojik olan bu ihtiyacında bir eksiklik olduğu zaman diğer sistemlerin etkilendiği gibi bağışıklık sistemi de olumsuz olarak etkilenir. Ayrıca uykunun süresinden çok kalitesinin de önemli olduğunu unutmamalıyız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.