DOLAR 32,3669
EURO 34,9579
ALTIN 2.325,33
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

65 yaş üzerine sokağa çıkma yasağında flaş gelişme!

26.04.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nin haberine kadar sokağa çıkma yasağı uygulanan hafta sonlarında 65 yaş üstü bireylere sınırlı süreyle ve maskeli edinmek kaydıyla sokağa çıkma istisnası getirilmesi gündemde. AK Parti MYK toplantısında, koronavirüsle çaba dahilinde 65 yaş üstü nüfusa getirilen sokağa çıkma yasağında esnetmeye gidilmesi gündeme getirildi. Bir ayı aşkın süredir evlerinden çıkamayan bu yaş grubunun yaşadığı ruhi sıkıntıyı azaltmak nedeniyle neler yapılabileceğinin konuşulduğu toplantıda hafta sonları “koşullara bağlı” müsade verilmesi alternatifi görüşüldü.

Bu çerçevede hafta sonlarında, 65 yaş üstü vatandaşların 3 saat süreyle maske takarak sokağa çıkabilmesi planlanıyor. Konunun Bilim Kurulu ve kabine toplantılarında değerlendirilebileceği belirtilirken, nihai karar için önümüzdeki süreçteki Kovid-19 ile ilgili bilgi tablolarına bakılacağı kaydediliyor.

‘Bunaltıcı ruh hali’

65+ Yaşlı Hakları Derneği de, sokağa çıkma yasağında muhakkak şartlarla esnetme talep etti.

Yasağın uzamasının 65 yaş üstü için sorun yarattığı açıklanmış açıklamada şöyle denildi:

“Bu sorunların en basit görünen ve gözleneni, ‘hapis kalma’ halinin niçin olduğu bunaltıcı ruh durumu. Ama bu koşulların, yaşlıların fiziksel durumunu da etkileyeceği, bağışıklık sistemi üstünde yeni bir baskı oluşturabileceği yolunda düşünceler de var. 65+ bireyler, şart ve davranışları, ihtiyaçları, sıhhat durumları ve riskleri açısından yekpare bir kitle değildir. Bu kişiler arasında, yaşamak için hedeflemek zorunda olanlar da var. Ilk Olarak ve olayın aciliyetine uygun olarak, tek kalemde şekillendirilen yasak kararının, bu geniş kitlenin ayrı durum ve ihtiyaçlarına uygun şekilde yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

Mahalle sınırında

Bilişsel, psikolojik ve fiziksel rahatsızlıkları sebebiyle özel ihtiyaçları olan 65+ bireyler için, ‘özel ihtiyaçları olan çocuk ve gençler’ için getirilen istisnaya aynı bir uygulamanın da hayata geçirilmesi içten olacaktır.

65+ bireylerin, genel sokağa çıkma kısıtlaması günlerinde, günün muhakkak saatlerinde, kendi mahalleleriyle sınırlı olarak sokağa çıkmalarına müsade verilmelidir. Tüm iyileştirici düzenlemelere karşın, pandemi koşulları sürdükçe, 65+ bireylerin evde izolasyonu temel koruyucu tedbir olacak. Bu koşul uzadıkça, aile, akrabalar ve komşulardan oluşan yakın koruma çemberinin üzerine düşen mesuliyet artacaktır.”

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.