DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

65 yaş üstü sıcaklarda nelere uyarı etmeli?

02.07.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Nazan Doğaner Halıcı’nın haberine göre Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Müslüm Çiçek, hayati önerilerde bulundu.

Covid-19 salgını azalmakla birlikte bütün dünyayı etkilemeye devam ediyor. Virüs etkin hap ve/veya aşı bulunana dek hayatımızda olmaya devam edecek. böylece yaz aylarında da muhakkak önlemler alarak bu döneme harmoni temin etmek zorundayız. Ülkemizde pandemi sebebiyle uzun zaman evde kalan 65 yaş üstü bireyler bu süreçten çok fazla etkilendi. Fakat hayat tecrübesi ve veri birikimi en fazla olan bu yaş grubu süreçte hepimize misal olacak davranışlar sergiledi. Pandemi sürecine en iyi şekilde harmoni sağlayıp önlemleri en güzel şekilde uyguladılar. Yaşlılarımızın şimdilerde corona virüsü dek yaz sıcaklarına aleyhinde da özenli olmaları gerekiyor

DÜZENLİ YÜRÜYÜŞ YAPIN LAKIN…

Ciddi sağlık sorunları (kemoterapi veya radyoterapi alanlar, organ nakli olanlar, diyalize girenler, beden direnci düşük olanlar gibi) bulunanlar bu süreçte maksimum uyarı etmesi gerekenlerdir. Evde izole olarak kalmaya devam etmeleri hastalıktan korunmak açısından fazla önemlidir. Ancak 65 yaş üstü için hareket en kayda değer aktivitelerin başında gelmektedir. Dolayısıyla sabahleyin erken saatlerde ya da akşam saatlerinde yürüyüş yapmalarında büyük fayda var. Natürel D vitamini desteği için günde 15-20 dakika güneşlenmeyi ve doktor önerisiyle D vitamini desteği almayı da unutmamalılar.

KONTROLÜ AKSATMAYIN

Yürek-damar ve akciğer hastalığı, diyabet gibi kronik sağlık sorunları olanların yaz aylarında da düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeleri ve önerilere göre tedavilerine devam etmeleri gerekir. Hastalıkları denetim altında olanların zorunlu önlemleri alarak dışarda haricen vakit geçirmeleri yardımcı olacaktır. Sokakta, park ve bahçelerde süre geçirirken maske takmaları, sosyal mesafeye uymaları, fazla topluluk alanlardan uzakta kalmaları en manâlı önlemlerdir. Keza yanlarında protez maske, el antiseptiği ya da kolonya ve kağıt şamata bulundurmayı unutmamalılar. Özellikle sık kullanılan ve çok sayıda kişinin temas ettiği yerlere ve yüzeylere dokunmamaya itina göstermeliler. Fakat güneş çarpmalarına aleyhinde dikkatli olmalılar.

GÜN İÇİNDE BOL BOL SU İÇİN

Park ve bahçeler gibi açık alanlarda yer alan tuvalet ve lavaboların mümkünse kullanılmamasında yarar var. Yaz mevsiminde sıcak havada terleme ile aşırı akıcı ve elektrolit kayıpları bu yaş grubunda önemli sağlık sorunlarına yol açabilir, mevcut afiyet sorularını da artırabilir. bu nedenle tatmin edici istikrarsız alınmasına ve mevsim sebze ve meyveleri tüketmeye bilhassa uyarı edilmeliler. Güneş ışınlarının en etkili olduğu saatlerde (bilhassa saat 11:00-16:00 arasında) dışarı çıkmamalılar. Hem dıştan eve dönüşte kıyafetler çıkarılmalı, banyo yapıldıktan sonradan oturma alanlarına geçilmelidir. Olası epeyce çocuklar ile yakın temastan kaçınılmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.