DOLAR 32,3619
EURO 34,5685
ALTIN 2.375,37
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

65 yaş üstü ne vakit normale dönecek?

02.06.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden İsmail Akduman’ın haberine göre corona virüsü salgını tedbirleri zarfında 21 Mart 2020 tarihinde duyurulan 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkma yasağı, alınan normalleşme kararına karşın devam ediyor.

Halktv’de normalleşme süreci ile ilgili değer biçme yapan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Kısa Ve Öz, 65 yaş üstü vatandaşlar için yakında bir rahatlama olabileceğini açıkladı.

1 HAZİRAN’DA ALINAN KARARLARIN SONUÇLARI ÖNEMLİ

65 yaş ve üzeri vatandaşlara uygulanan kısıtlamaların uzun sürmeyeceğini bildiren Veciz şöyle konuştu:

* Corona virüsü sadece 65 yaş üzerine bulaşmıyor. Herkese bulaşıyor. Fakat 65 yaş üzerinde ağır ve ölümcül seyrediyor.

* Yani bütün dünyadaki verilere baktığınız süre 65 yaş üstünde bu hastalığa yakalananlar fazla daha ağır seyrediyor, yoğun bakımda peşine düşüp takip ediliyor, solunum yetmezliği gelişiyor ve vefat oranları yükseliyor.

* Türkiye’de ölümlerin düşük olmasının manâlı sebeplerinden bir her birine de 65 yaş üstü grubu erken dönemde evde tutmasıdır.

* Bu uzun sürdü. Son derece haklılar. Lakin hemen hemen sabretmeliler. Ben yakın zamanda onlar içinde bir rahatlamanın getirilebileceğini düşünüyorum.

* 1 Haziran itibariyle normalleşmede kayda değer adımlar atıldı. Bu adımların bir sonucunu görmemiz lüzumlu. Yani çoğunlukla bir hafta içinde aldığımız normalleşme ile ilgili adımların sonuçlarını görebileceğiz.

GERİYE DÖNÜŞ OLABİLİR

Normalleşme kararına karşın insanların maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymaları gerektiğine uyarı çeken Özlü sözlerini şöyle sürdürdü:

* Bu kararlardan geri adım atılabilir. Önemli bir geri dönüş, yeniden bir tırmanma olursa olabilir. Bu şehir bazında da olabilir, ülke bazında da olabilir. Ama temennimiz olmaması yolunda.

* Tüm yurttaşlarımızdan duyarlık bekliyoruz. Çok hassas aklıselim olup kurallara uyan büyük bir çoğunluk var. Fakat azda olsa bunu ciddiye almayan, önemsemeyen daha eksik sağduyu bir grup var.

* Bu daha eksik aklıselim grubun hatasını sahiden bütün halk ödüyor. Daha çok evde kalarak ödüyorlar.

KREŞLER AÇILMAK ZORUNDAYDI

Anne ve babaların çalışmaya başladıklarını kaydeden Prof. Dr. Tevfik Kısa Ve Öz şunları kaydetti:

* Anneler babalar işe gidecek, kreşleri açmazsanız nasıl olacak? Tüm Avrupa’da kreşler açıldı. İnsanların hayata dönmesi için kreşlerin açılması lüzumlu.

* Kreşler için şart şu; oralarda bütün bu sağlıkla ilgili, hijyenle ilgili yoğun olarak önlemler alındı. Alınmaya da devam ediyor. Lakin çocukların bir arada olması, sosyal mesafeyi korumaları falan çok güç. Maske takmaları da pratikte mümkün yok. Böyle bir bulaş riski var.

EVE TAŞIMA RİSKİ HER ZAMAN VAR

* Lakin ateşi olan, semptomu olan, başka türlü sorunları olan çocuklar erken fark edilebilecek.

* Çocuklar için sevindirici tarafı şu, çocuklarda genelde bu hastalık yetişkinlere tarafından hafif seyrediyor. Fakat evde ailelerine nakliye riski her zaman var.

* Bu bir fayda-zarar kararı. Dolayısıyla bir karar verirken daima bir tehlike var. Her aldığınız kararın artıları eksileri vardır. Umarım kreşlerle ilgili ciddi bir sonuçla yüzleşmeyiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.