DOLAR 32,2423
EURO 34,7092
ALTIN 2.412,51
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 17°C

5 Eylül 2020 Hava Durumu

11.09.2020
A+
A-

Türk mutfağının vazgeçilmez çorbalarından biri olan tarhana hakkında önemli açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Gençyürek, tarhananın ana maddelerine dikkat çekerek, ‘Tarhananın ana maddesi buğday unu, yoğurt, domates ve çeşitli baharatlardan oluşuyor. İçilmemesi gerektiğinin temelinde de aslında buğday unu yatmaktadır. Türk mutfağının geleneksel ürünü olan tarhanada eskiden kullanılan un ile günümüzde kullanılan buğday unu arasında çok büyük farklar var. Diyabet, obezite gibi çeşitli hastalıkların artmasında basit karbonhidrat haline dönüştürülmüş, kan şekerini çok hızlı yükseltip, hızlı düşüren buğday ununun, tarhanada kullanılması sağlık açısından risk oluşturmaktadır’ dedi.

‘GASTRİTİ VE DİYABETİ OLANLAR TÜKETMEMELİ!’

Tarhananın güneşin altında geleneksel yöntemlerle kurutulan bir besin olduğunu belirten Dyt. Gençyürek, ‘Güneşte kurutulma sırasında da kullanılan sebze ve baharatlar itibariyle besin değeri kayıplarına uğramaktadır. Buğday ununun yoğunluğu glikoz seviyesinde dengesizlikler meydana getirebilir. Hipoglisemisi olan kişiler için de bir risk faktörüdür. Kan şekerinin hızlı yükselmesiyle birlikte aynı zamanda hızlı düşüşler de söz konusudur. Bu nedenle hipoglisemisi olan, fazla kilosu olan ve diyabet hastaları için tehlikeli olabilir. Tarhana çorbasını gastriti olan kişilere de önermiyoruz çünkü içerisinde asidik olan domates ve çeşitli baharatları bulunduruyor’ dedi.

‘TARHANAYI RUŞEYM EKLEYEREK TÜKETİN’

Tarhananın kış çorbası olarak bilindiğini ancak yaz aylarında da tüketildiğini belirten Gençyürek, ‘Hem sebzenin bol olması nedeniyle hem de güneşte kurutma yöntemi kullanıldığından yazın muhafaza edilip, kışın tüketilir. Tarhananın yapım aşamasında beyaz un yerine tam buğday unu kullanılabilir. Hemen hemen herkesin evinde tarhana bulunmaktadır. Evimizdeki tarhanaların içine de rüşeym ekleyerek besin değerini artırabiliriz. Rüşeymi de pişirme aşamasında değil, tarhanamızı yaptıktan sonra üzerine 1 tatlı kaşığı kadar ekleyerek yapmalıyız. Böylece hem lif açısından zengin hem de içerdiği vitamin ve mineral açısından değerlerini artırabiliriz’ ifadelerini kullandı.

HASTALARA ET SUYU ÇORBASI ÖNERİSİ

Kişiden kişiye ve hastalığa göre içilmesi gereken çorbaların değişebileceğini vurgulayan Gençyürek, ‘Genel olarak et suyu çorba, tavuk suyu çorba, mercimek çorbası, yoğurtlu çorbalar tüketebiliriz. Buğday çorbası ise sağlıklı bireyler tüketebilir, diyabeti ve fazla kiloları olanlar ise pirinçli bir yayla çorbası tüketmemeli’ diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Tarhananın Faydaları Nelerdir?

Tarhananın Faydaları Nelerdir?

Tarhana Çorbası Tarifi

Tarhana Çorbası Tarifi

Çay İçmek Zararlı mı?

Çay İçmek Zararlı mı?

Aç Karnına Limonlu Su İçmek Zararlı Mı?

Aç Karnına Limonlu Su İçmek Zararlı Mı?

İLİşKİLİ GALERİLER Adaçayının Zararlarına Dikkat!

Adaçayının Zararlarına Dikkat!

Kolonya Faydalı mı? Kolonyanın Faydaları ve Zararları

Kolonya Faydalı mı? Kolonyanın Faydaları ve Zararları

Beyne Zarar Veren 10 Alışkanlık

Beyne Zarar Veren 10 Alışkanlık

Sigaranın Zararlarını En Aza İndirmenin 10 Yolu

Sigaranın Zararlarını En Aza İndirmenin 10 Yolu

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.