4. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu Başladı
4. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı. İslam kültürü ve medeniyetine dair en güncel ve önemli bilgiler burada! Katılım ve detaylar için tıklayın.
Savaş Temasıyla Düzenlenen 4. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu Kocaeli’nde Başladı
Yoğun katılımlı ve geniş katılımlı olarak gerçekleşen sempozyum, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Program, Kur’an-ı Kerim’in güzel tilavetiyle başladı ve ardından etkileyici bir sinevizyon gösterisiyle savaş temasına giriş yapıldı. Bu etkileyici başlangıcın ardından protokol konuşmalarıyla sempozyumun resmi açılışı gerçekleştirildi.
Programın açılış konuşmasını, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. Abdullah Kahraman yaptı. Kahraman, savaş konusunun farklı açılardan ele alınacağını belirterek, şunları söyledi:
“Savaş konusu, çeşitli yönleriyle detaylı bir şekilde tartışılacak. İslam’ın temel kaynaklarında ve düşüncesinde savaşın hükmü, kuralları, ahlaki boyutları, meşruiyeti ve sınırları gibi konular, bu sempozyumda derinlemesine incelenecek. Ayrıca Peygamber Efendimiz ve halifeler döneminden günümüze kadar savaşın seyrini analiz edeceğiz. Bu süreçte, İslam dışındaki dinler ve düşünceler ışığında savaşın hukuki ve etik boyutları, sınırları ve çağdaş yansımaları da detaylı biçimde ortaya konacak.”
Çağın En Önemli Sorunlarından Biri: Artan Savaşlar
İHH Genel Başkanı ve savaş karşıtı aktivist Av. Bülent Yıldırım, savaşların artmasının çağımızın en ciddi sorunlarından biri olduğunu vurguladı. Yıldırım, şunları dile getirdi:
“Günümüzde, insanların temel haklarının ağır şekilde ihlal edilmesine ve savaşların yoğunlaşmasına tanık oluyoruz. Her gece, bir parçamızın zalicen katledildiği acı tabloyla uykuya dalamıyoruz. Kimileri saldırıyor, kimileri direniyor. Bizler, savaş hukukunun iki kitap kapağı arasına alınması ve insanlara anlatılması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü biz Müslümanlar, yeryüzünün şahitleriyiz ve yeryüzünü imar etmekle yükümlüyüz. Afganistan, Çeçenistan, Gazze, Suriye, Arakan ve Doğu Türkistan gibi bölgelerde yaşanan savaşlara şahitlik ettik. Bu savaşların büyük çoğunluğunda mağdur olanlar ise büyük oranda Müslümanlar olmaktadır.”
Kadın ve Çocukların Hakları: Pazarlık Konusu Olmamalı
Yıldırım, özellikle İsrail’in Gazze’de çocuklar, kadınlar ve sivilleri hedef alan saldırılarını eleştirerek şunları söyledi:
“Siyonistlerin, Bosna Savaşı sırasında organ mafyası yaptığı, birçok insanın kaybolduğu ve bu konuda ciddi suçlamalarla karşılaştığımız dönemler oldu. Günümüzde ise, savaşlarda en çok mağdur olanlar kadınlar ve çocuklardır. Kadın ve çocukların savaşın pazarlık konusu haline getirilmemesi ve bu konuda uluslararası seviyede ciddi girişimlerin yapılması gerekiyor. Dünyanın farklı bölgelerine gidip, bu konularda farkındalık oluşturmak ve çözüm arayışları yürütmek adına çalışmalar yapıyoruz. Batı ülkeleri, savaşların gerçek yüzünü görmemizi engelliyor, savaşı sadece bir silah ve çatışma olarak görüyorlar.”
Yıldırım, sempozyumu büyük bir önemle değerlendirdi ve katkı sağlayan tüm kurum ve kişilere teşekkür etti. Konuşmasının ardından, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, söz alarak destek ve katkılarını dile getirdi. Program, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dini Mûsikî Korosu’nun çeşitli dini ve kültürel eserleriyle devam etti.
İlk Gün Programı ve Oturumlar
İlk gün, yoğun bir şekilde dört oturum düzenlenerek başladı. Öğleden sonra, “Genel Olarak İslam Düşüncesinde Savaş” başlıklı oturum gerçekleştirildi. Ayrıca, “İslam Tarihinde Savaşın Tarihsel Serüveni I” ve “İslam Tarihinde Savaşın Tarihsel Serüveni II” adlı oturumlar da planlandı. Günün son oturumu ise, “Savaş Muhabirleri Oturumu” olarak belirlendi.
Bu oturumda moderatörlük görevini İHH Suriye Çalışmaları Medya Sorumlusu Selim Tosun üstlendi. Oturumda, gazeteciler Nevzat Çiçek, Çetiner Çetin ve Turgut Alp Boyraz, savaş muhabirlerinin yaşadıklarını ve tecrübelerini anlatan sunumlar yaptı. Çiçek, “Muhalefetten İktidara: Suriye’de Savaş Muhabirlerinin Tanıklığında Değişim” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Çetin, “Bir Savaş Muhabirinin Gözünden Irak İşgali” adlı çalışmasını paylaştı. Boyraz ise, “İşgale Tanıklığım: Filistin’de Savaş Muhabiri Olmak” başlıklı deneyimlerini aktardı.
Günün sonunda, sempozyumun ilk günü programı sona erdi. Cumartesi ve Pazar günleri de, alanında uzman akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla yeni oturumlar ve etkinlikler düzenlenecek.