DOLAR 32,2537
EURO 34,6910
ALTIN 2.399,70
BIST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 19°C

2022 Yılında Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? Yeni Yılda Asgari Ücret Tespit Komisyonu Ne Zaman Toplanacak?

30.11.2021
A+
A-

2022 yılı yaklaşırken asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı merak konusu oldu. Yeni yılda asgari ücreti belirlemek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayının sonuna kadar dört kez toplanacak. Peki, 2022 yılından itibaren asgari ücret ne kadar olacak?

2022 yılında asgari ücreti belirlemek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu önümüzdeki aralık ayı boyunca görüşmeler düzenleyecek. Komisyonun vereceği kararla 2022 yılı içerisinde geçerli olacak asgari ücret ne kadar olacak? Ayrıntılar haberimizde!

Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen 2022 yılı asgari ücret miktarının ne olacağı yeni yılda vatandaşın merak ettiği en önemli sorulardan biri oldu. Asgari ücreti belirleyen Asgari Ücret Komisyonu 15 kişiden oluşuyor. Asgari ücrete yapılacak zammı belirleyecek komisyonda ise temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan 5 kişi , iş veren tarafını temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan 5 kişi ve 5 hükümet temsilcisi yer alıyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, aralık ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in katılımı ile toplanacak. Komisyon asgari ücreti belirlemek için önümüzdeki ay içerisinde toplam dört kere toplantı yapacak. Yapılan görüşmeler neticesinde ise asgari ücret için anlaşılan zam 2022 yılının ocak ayından itibaren geçerli olacak.

1 Aralık 2021 tarihinde gerçekleşecek ilk toplantı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Aralık ayının başında başlayacağımız görüşmeleri 1-2 hafta içinde bitiririz. Bu yıl erken bitime eğilimindeyiz” diye konuştu.

Asgari Ücrete Ne Kadar Zam Yapılacak?

2021 yılında asgari ücret brüt 4 bin 203 lira 56 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruşken 2022 yılında asgari ücretin kaç lira olacağı konuşuluyor. 2022 yılında asgari ücretin kaç para olacağı hakkında Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay şöyle konuştu; “Pazardaki, marketteki tabloyu herkes biliyor. İşçi, bugün aldığını yarın aynı fiyata alamıyor. Yarın aldığını öbür gün alamıyor. Bu tabloyu göz önüne alarak bir rakam getirsinler. Uygun bir rakam getirirlerse arzumuz, masa başında imzalayalım gitsin. Uygun bir rakam gelmezse buna katılmayız. Millet geçinmekte zorlanıyor. Bırakın bir ayı, 15 gün bile geçinemiyor. Pazardaki, marketteki tabloyu herkes biliyor. Bugün aldığını aynı fiyata yarın alamıyor. Yarın aldığını öbür gün alamıyor. Rakamları yaşayan herkes biliyor. Ben de biliyorum, ülkeyi yönetenler de biliyor. İşçi çok iyi biliyor. Onla evini döndürmeye çalışıyor. Pazar ve market raflarında 50 liraya aldığın, 10 gün sonra 70 lira oluyor. Bu tabloyu göz önüne alarak bize bir rakam getirsinler. Biz, 15’in 3’te 1’iyiz. 3’te 2’si işveren ile hükümet. Toplumun taleplerini ülkeyi yönetenler dikkate alsın. Kamuoyunda siyasi partinin biri ‘4 bin olsun’, biri ‘4 bin 200 olsun’ diyor. Sendikamızın biri ‘5’, diğeri ‘7 olsun’ diyor. Herkesin bir rakamı var. Ama biz masadayız. Masada olanlar daha dikkatli davranmak mecburiyetinde. İyi bir netice ile bitmesi için gayret sarf ediyoruz.”

2022 yılında yapılacak asgari ücret zammı hakkındaki gelişmeleri sitemizde duyurmaya devam edeceğiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.