2021 Yılında Altın Fiyatları: Büyük Kayıplar ve Gelecek Tahminleri
2021 yılında altın fiyatlarındaki büyük kayıpları ve gelecekteki tahminleri keşfedin. Piyasa dinamiklerini anlamak için hemen okuyun!
Altın Fiyatları Yılı Büyük Kayıplarla Kapattı
2021 yılı, altın fiyatları için son altı yılın en kötü performansını sergileyerek kapandı. Analistlerin değerlendirmelerine göre, değerli metalin bu düşük performansının temel nedenlerinden biri, yatırımcıların altına olan ilgisinin azalmasıydı. RBC Capital Markets, JPMorgan ve Dünya Altın Konseyi (WGC) analistlerinin 2022 yılı için altın tahminlerini ve analizlerini Kriptokoin.com okuyucuları için derledik.
2021, Altın İçin En Kötü Yıl Oldu
Küresel ekonomik toparlanma Covid-19 pandemisi sonrası hızlanırken, yatırımcılar daha riskli varlıklara yönelmiş ve bu durum enflasyon beklentilerini büyük ölçüde göz ardı etmelerine neden olmuştur. Altın, 2021 yılını %3,6 değer kaybıyla kapatarak, 2015 yılındaki %10’luk düşüşten sonra en kötü düşüşü kaydetmiştir.
Dünyanın en büyük altın destekli borsa yatırım fonu (ETF) olan SPDR Gold Shares’in (GLD) 2021 verileri de aynı şekilde olumsuz bir tablo çiziyor. GLD, yaklaşık on yılın en büyük yıllık çıkışını yaşadı ve 2021’de yaklaşık 14,1 milyar dolarlık varlık kaybı ile yaklaşık 195 metrik ton külçe kaybetti. GLD’nin sağladığı verilere göre, bu durum altın fiyatlarının 1.700 dolardan 1.180 dolara düşmesiyle 2013 yılından bu yana en büyük yıllık çıkış anlamına geliyor.
Varlık kayıplarının büyük bir kısmı, spot altın fiyatındaki düşüşle örtüşen ilk çeyrekte gerçekleşti. 2021’in ilk çeyreğinde GLD, 150,5 ton çıkış kaydetti. Bu dönemde altın fiyatları 1.954 dolardan 1.686 dolara düştü. Üçüncü çeyrekte de benzer şekilde önemli çıkışlar yaşandı ve 53 ton daha satıldı.
Yatırımcıların Altına İlgisi Azaldı
RBC Capital Markets emtia stratejisti Chris Louney, yaptığı açıklamada, daha sıkı para politikası ve riskli piyasa beklentilerinin 2021’de yatırımcıları altından uzaklaştırdığını belirtti:
- “Geçtiğimiz yıl altına yatırımcı ilgisi oldukça düşük seviyelerde kaldı.”
- “Altın son zamanlarda yaşadığımız enflasyonist ortamlardan birinde bile beklenen performansı gösteremedi.”
- “2021 boyunca, altın fiyatları 200 dolarlık bir aralıkta dalgalanırken, yatırımcı ilgisinin eksikliğini sıkça vurguladık.”
Louney, enflasyonun altın fiyatlarını artırmada yetersiz kalmasına rağmen, bu yıl altın fiyatlarının bir taban bulmayı başardığını da ekledi:
- “Enflasyon ve bazı makroekonomik rüzgarlar, yatırımcı ilgisi eksikliğine rağmen fiyatları desteklemeyi başardı.”
- “Bu durum, altın için bir zemin oluştursada, fiyatların istenen seviyelere çıkması için yeterli olmadı.”
JPMorgan’dan Altın Fiyatları Tahmini
Altın fiyatları üzerindeki baskıyı artıran bir diğer önemli gelişme, Federal Rezerv’in hızlandırılmış tapering planını Mart ayına kadar tamamlayarak, 2022 yılı için en az üç faiz artışı beklenmesiydi. Analistler, Fed’in son toplantısında taperingi hızlandırdığını ve muhtemelen Mart ayında faiz artırımlarına başlayacağını öngörüyorlar. Bu nedenle, para politikası açısından bakıldığında, altının negatif olma ihtimali daha fazla görünüyor. JPMorgan, Federal Rezerv’in görünümünün altın üzerinde ayı eğiliminde olduğunu belirtiyor:
- “Ultra uyumlu merkez bankası politikalarının gevşemesi, 2022 boyunca altın ve gümüş için açık bir düşüş getirecek.”
- “Altın fiyatlarının ilk çeyrek ortalamasını 1.765 dolar olarak tahmin ediyoruz ve yıl boyunca istikrarlı bir şekilde düşmesini bekliyoruz.”
- “Dördüncü çeyrek ortalamasını ise 1.520 dolar olarak öngörüyoruz.”
Altın ETF’lerinde Durum Ne?
Bununla birlikte, altın destekli ETF varlıklarındaki eğilim, son WGC raporunun Kasım ayında toplam 13,6 ton giriş göstermesiyle tersine dönme potansiyeline sahip. Bu, Temmuz ayından bu yana ilk kazanç dönemine işaret ediyor. WGC analistleri, raporlarında şu önemli noktaların altını çiziyor:
- Kuzey Amerika ve Avrupa altın ETF’leri Kasım ayındaki girişlere katkıda bulundu.
- Bu bölgelerdeki büyük fonların, yılın büyük bölümünde karşılaştığı ters rüzgarların tersine döndüğünü belirtmektedirler.
- Yılbaşından bu yana büyük Kuzey Amerika ve bazı Avrupa fonları, dalgalanan altın fiyatlarına paralel olarak 8,8 milyar dolar (-167 ton) küresel çıkış yaşadı.