DOLAR 32,2429
EURO 34,8136
ALTIN 2.423,11
BIST 10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 22°C
Cum 22°C

2018, giyilebilir cihazların yılı olacak!

12.01.2018
A+
A-

Mastercard tokenizasyon (şifrelendirme) sistemi, giyilebilir cihazlar üzerinden güvenli bir şekilde ödeme yapmayı mümkün kılıyor. Nasıl mı? Bankadan kullanıcının telefonuna gelen tek seferlik bir SMS ile kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra sistemde “token” oluşturuluyor. Ödemenin gerçekleşmesi için kredi kartı numarası yerine oluşturulan bu “token” kullanılıyor. Böylece kişisel bilgileri kullanmadan güvenli bir şekilde ödeme gerçekleştirilebiliyor. Sistemin arkasındaki mantık, kredi kartı çiplerinin dijital ödemelere uyarlanması denilebilir.

Mastercard bu güvenli ödeme sistemini Mastercard Digital Enablement Service (MDES) (Mastercard Dijital Yetkilendirme Hizmeti) üzerinden sağlıyor. Üstelik bu sayede tek karta bağımlı kalmadan birden fazla kart da tanımlanabiliyor. Her kart için ayrı bir token oluşturulması nedeniyle kartlardan birinin kaybolması halinde kullanıcının telefonu üzerinden sadece o kartı iptal etmesi yeterli oluyor. Böylece tanımlı diğer kartlarla sorunsuz ve güvenli bir şekilde ödeme yapmaya devam edilebiliyor.

Tokenizasyon, giyilebilir cihazların kullanımı yaygınlaşırken, Mastercard farklı tüketici ihtiyaçlarına uygun güvenli ödeme çözümlerini sunmak için saat, bileklik, fitness markaları ile iş birliklerini sürdürüyor.

Giyilebilir ödeme teknolojileri, ilk başlarda sadece kalp ritmi ya da adım sayan cihazlarla sınırlıyken, günümüzde Kerv gibi şık yüzüklerle, Garmin ve Fitbit gibi aktivite izleme bileklikleriyle ya da akıllı saatlerle entegre bir şekilde kullanılabiliyor. Böylece geleceğin ödeme teknolojileri daha bugünden güvenli hale gelmiş oluyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.