DOLAR 32,3659
EURO 35,0042
ALTIN 2.325,73
BIST 9.085,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

2017’de teknolojinin en iyileri

24.12.2017
A+
A-

Yapay zekâ
Yeni bir dünya hazırlığı (Serdar Kuzuloğlu yazdı)

Arkasında yazılım içeren her şeye ‘yapay zekâ’ damgası yapıştırma kolaycılığı ve sahtekârlığını bir kenara bırakırsak; algılayabilen, öğrenebilen ve karar verebilen akıllı sistemler hukuktan güvenliğe, sanayiden istihbarata pek çok alanda görülmemiş bir aşama kaydetti. Dünyanın en parlak zihinleri gidişat konusunda iki kampa bölündü. Sanıldığı gibi ABD’nin değil Çin’in öncülüğünde yürüyen bu çabanın 2018’de de artarak süreceği kesin. Tek endişe şu olmalı: Teknoloji, onu yaratanın talep ve değerlerine koşulsuz itaat eder. Yani bu yeni nesil akıllı sistemleri kimin ne amaçla yarattığına, ondan ne talep ettiğine dikkat etmeli.

2017de teknolojinin en iyileri
Otonom araçlar

Ehliyet kursuna veda

Sürücüsüz yani otonom sürüş kabiliyetine sahip otomobil yürütme adımları… Bu, belki uçan otomobilleri değil ama ulaşım şeklimizin değişimini müjdeleyen bir gelişme. 10 sene içinde her markanın ‘sürücüsüz sürüş’ desteği sunması bekleniyor. Dahası, bu dönüşüm sigortacılıktan eğlenceye, araç sahipliğinden turizme kadar birçok sektörü de kaçınılmaz olarak baştan tanımlayacak. Otomasyonun bir diğer etki alanı olan imalat sanayii ise apayrı bir telaş içinde. Artık Çin’de dahi pahalı hale gelen insan gücü yerine imal edilen yüz binlerce otomasyon robotu 7/24, kusursuz ve beklentisiz olarak her görevin altından başarıyla kalkıyor.

2017de teknolojinin en iyileriKripto paralar
Nakit yok, Bitcoin var!

1990’da DigiCash adıyla hayatımıza giren internet tabanlı para sistemleri yeni bir gelişme değil. Ancak tıpkı internet gibi, kitlelerle tanışması epey zaman aldı. 2017’nin özellikle ikinci yarısında neredeyse herkes Bitcoin başta olmak üzere sayısı binlerle ifade edilen dijital kripto paralarla ilgilenir oldu. Arkasında hiçbir banka, şirket, kıymetli maden, çek, senet, devlet olmayan bu elektronik para birimlerinin bunca kişiyi peşinden koşturabilmesi düşünmeye değer. Çoğu heveslisi daha nasıl yatırım yapacağını dahi keşfedebilmiş değil. Ancak örneğin- 2017 başında 100 TL’lik Bitcoin alanlar 2018’e 2 bin 500 TL ile girmeye hazırlanıyor, yani paralarını 25’e katladılar.

JÜRİ
Serdar Kuzuloğlu – Bilişim ve teknoloji gazetecisi
Rahşan Gülşan – ‘Popüler Teknoloji’ programı sunucusu, gazeteci
Patrick Özdemiroğlu – Teknoloji yazarı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.