2017’de müziğin en iyileri
EN İYİ ALBÜM
Ezhel-Müptezhel
Komşuları rahatsız etme pahasına evin salonunda kaydedildi (Röportaj: Gizem Coşkunarda)
Onu genci de dinliyor, yaşlısı da… Popçusu da seviyor, rock’çısı da… Spotify’da aylık dinleyici sayısı 567 binin üzerinde… Ankara’nın en gözde ‘bebesi’ rap’çi Ezhel ilk solo albümü ‘Müptezhel’le müzik piyasasına etkileyici bir giriş yaptı. Jürimizin de En İyi Albüm kategorisinde birinci seçtiği müzisyenle rap’i ve bir evde kaydettiği ilk albümünü konuştuk…
Hürriyet Pazar müzik jürisi albümünüzü 2017’nin en iyisi seçti. ‘Müptezhel’in kayıt süreci nasıldı?
– Onore oldum, teşekkür ediyorum. Aslında biz şarkı yapıp YouTube’a veriyorduk. Çok fazla solo işim de yoktu, hep düetlerim vardı. Sonra insanlardan “Albüm yapsana” istekleri çoğaldı. Yaptığım soloları internete koymamaya karar verdim, biraz sakladım. Albüme Buğra’yla (müzisyen arkadaşı) asıldık. Ben direkt onların evinde kalmaya başladım. Albümü de onların evinin salonunda yaptık. Sabah uyanıp müzik yapmaya başlıyorduk. Komşulardan da şikâyet geliyordu arada. Sonra stüdyo açtık kendimiz için.
Müziğinizde uğraştığınız meseleler nedir?
– Hiphop kültüründen geldiğimiz için her zaman bir başkaldırı var. Tek bir şey yapmak istemiyorum. Piyasada insanlar müzik yapıyor, evet ama, müzik sanki sadece aşk şarkısı olmak zorundaymış gibi bir durum var. Rap’te de aşk şarkısı yaptığın zaman camia içinde çok iyi bakılmaz duruma. Ama ben her iki tarafın da bu algısını yıkmak istedim. Bence zaten rap her şeyi söyleyebildiğin için var. O yüzden beni ve insanlığı ilgilendiren tüm meselelerden bahsetmeyi seviyorum.
Bir illegal hikâye ancak bu kadar güzel anlatılabilir… Duyduğunuz andan itibaren dilinize dolanıyor ve bir daha aklınızdan çıkmıyor: “Müsaitsen görüşelim cano?” ‘Müptezhel’ albümü sonrasında Ezhel’in bir gecede şöhreti yakaladığı sanılabilir. Fakat o genel kanının aksine çok uzun süredir hiphop piyasasında yerini sağlamlaştırmakla meşguldü. Uzun süre ‘Ais Ezhel’ mahlasıyla tecrübe kazandı ve küresel hiphop gündemini belli ki çok iyi takip etti. ABD’de doğan trap müziği keşfetti ve en önemlisi yaşadığı sokağın hikâyesini bu müzikle iç içe geçirebildi. Ezhel’in bu kadar sevilmesinin en önemli sebebi anlattığı hikâyelerde yakaladığı samimiyet. Yaşamadığı veya tanık olmadığı bir şey anlatmıyor. Dinleyiciyi etkilemesindeki ana etken bu.
Ne Farkeder-Yüzyüzeyken Konuşuruz
Bu yıla nevi şahsına münhasır bir damga vurdu (Tolga Akyıldız yazdı)
‘Biz bu işi iki gitar, bir vokal çözeriz’ günlerinden bugüne çok yol alan; sound olarak da olgunlaşan Yüzyüzeyken Konuşuruz; hem ‘yeraltı’ kalma hassasiyeti hem de kitleleri yakalayan iki yeni şarkıyla 2017’ye nevi şahsına münhasır bir damga vurdu. Öne çıkan parça ‘Ne Farkeder’ olsa da 2017 teklilerinden diğeri olan; ‘Sandal’ da en az onun kadar iyi. Yeni dalganın öncü kuvvetlerinden biri olup tarzını da koruyarak bu noktaya gelen Yüzyüzeyken Konuşuruz’un yeni albümünü sabırsızlıkla bekliyoruz.
JÜRİ
Naim Dilmener – Hürriyet müzik yazarı
Tolga Akyıldız – Hürriyet müzik yazarı
Kanat Atkaya – Hürriyet yazarı
Sinem Vural – Hürriyet müzik yazarı
Mehmet Tez – Milliyet müzik yazarı
Barış Akpolat – Müzik yazarı
Eray Aytimur – Müzik yazarı
Murat Meriç – Müzik yazarı