DOLAR 32,5838
EURO 34,7766
ALTIN 2.511,56
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

200 yıllık tarihi çeşmeye yer bulamadılar

25.07.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden Mert İnan’ın haberine göre Çengelköy’deki tarihi Bekir Efendi Çeşmesi’nin, yaya ve araç trafiğini aksattığı gerekçesiyle kaldırılması tartışmalara neden olurken, Mimar Dr. Sinan Genim söz konusu tarihi çeşmenin Koruma Kurulu’nun kararına aykırı olarak taşındığını gündeme getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Üsküdar Belediyesi ekipleri tarafından Güzeltepe Parkı’na taşınmak için kaldırılan Bekir Efendi Çeşmesi, 2. Mahmut döneminde inşa edilirken, Çengelköy’ün simgesi olarak kabul ediliyor.

Kurul kararına aykırı

Çeşmenin durumu hakkında Milliyet’e konuşan Mimar Dr.Sinan Genim, “Tarihi Bekir Efendi Çeşmesi yaklaşık 40 yıl önce de bulunduğu parktan alınarak Çengelköy’deki Güzeltepe Caddesi’ne taşınmıştı. Bir şahsın dükkanının önünü açmak için kurul kararına aykırı ve yanlış biçimde çeşmeyi kaldırdılar. Çengelköylüler tarihi eserin yerinde kalmasını istiyor. Tarihi çeşme mevcut yerinde aslına uygun olarak restore edilmeli ve tarihi dokuya zarar verilmemeli” dedi.

‘Esnaf istedi diye’

Genim, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 21 Mart 2018 tarihinde yaptığı toplantı raporunda, taşınma işleminin Bölge Koruma Kurulu’nun onayı olmadan hayata geçirildiğini ifade ederek, “Kurul, ayrıntılı rapor olmadan taşınma işleminin mümkün olmadığına dair hüküm bildirirken, belediye ekipleri bu kararı yok sayarak çeşmeyi taşımak için çalışma başlatmış durumda. Tarihi çeşme aynı zamanda Bekar Deresi Sokağı Çeşmesi olarak diye bilinir. Barok dönemin ince zarif hatlarına sahip çeşmeyi, Sultan 2. Mahmut tarafından yaptırılmıştır. İmalatı mermerden üçlü bir çeşme olarak yapıldı.

Ortada büyük bir kısım yanlarında ise birbirinin aynı olan iki küçük bölümü vardır. Çeşmenin orta kısmı kademeli barok kemerlidir. Ortadaki büyük kemerin üzerinde Sultan 2. Mahmut’un tuğrası oymalı ve oval bir madalyon üzerine yerleştirilse de günümüze kadar ne yazık ki ulaşamamıştır. 200 yıllık bir eserin, bir esnaf istedi diye yerinden kaldırılması kabul edilemez” diye konuştu.

Belediye deposunda

İBB tarafından yapılan açıklamada, Bekir Efendi Çeşmesi’nin, koruma kurulu onaylı taşıma projesi olmadan yerinden kaldırıldığı belirtildi. Açıklamada, “Üsküdar Çengelköy’de 1. grup kültür varlığı Bekir Efendi Çeşmesi 6 numaralı Bölge Koruma Kurulu onaylı taşınma projesi olmaksınız yerinden kaldırılmıştır. İlçe belediyesi deposunda olduğunu şifahen öğrendiğimiz aykırı uygulama konusunda koruma kuruluna resmî yazı iletilmiştir” denildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.