DOLAR 32,3350
EURO 35,1334
ALTIN 2.306,70
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

2 yabancı kurumdan TCMB değerlendirmesi

13.09.2019
A+
A-

Merkez Bankası dün politika faizini 325 baz puanlık indirimle % 19.75’ten % 16.5’e çekti, banka daha fazla gevşeme için çok alan olmadığı sinyalini verdi, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğunu belirtti. Karar sonrası Türk Lirası gelişen ülke para birimleri arasında en çok değer kazanan para birimi oldu.

Rabobank Stratejisti Piotr Matys Merkez Bankası’nın sözlü yönlendirmesindeki değişiklikle gevşeme döngüsünün sona yaklaşmış olabileceğini söyledi.

Matys “Eğer Merkez Bankası piyasa beklentilerini dikkate alıyorsa, politika faizi yatırımcıların tolere edebileceği seviyeye yaklaşırken indirim hızı yavaşlayabilir” değerlendirmesini yaptı. Türkiye’de enflasyon % 15’te, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefi ise % 13.9.  

Mideast Ekonomisti Ziad Daoud “V-şeklindeki enflasyon önden yüklemeli faiz indirimini tetiklemiş olabilir. Ancak indirim döngüsü muhtemelen sona ermiş olabilir, bu yıl belki ek 50 baz puanlık indirim olabiir. Ama bu da muhtemelen Erdoğan’ı memnun etmez” diye konuştu.

Murat Çetinkaya’nın görevden alınması ve yerine Murat Uysal’ın gelmesinin ardından geçtiğimiz Temmuz ayında 2016’dan beri ilk kez faiz indirimine gidilmişti.

Credit Agricole Stratejisti Guillaume Tresca, faiz indirimlerinin devam edeceğini, bunun da şu anki gelişen piyasa koşullarında TL için tahammül edilebilir olduğunu söyledi.

JP Morgan da yolladığı raporda yıl sonu politika faizi tahmininin % 15 olduğunu, ancak daha fazla indirim riski olduğunu ifade etmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.