DOLAR 32,3906
EURO 34,7999
ALTIN 2.401,07
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

17 Ağustos’un yıldönümünde uzmanlardan İzmir uyarısı!

17.08.2022
A+
A-

Yeni Asır Gazetesi’nden Metin Burmalı’nın haberine göre bugün Türkiye’de sadece İstanbul’da 2003 yılından beri üzerinde çalışılan, sürdürülebilir bir master planı olduğuna değinen DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’de ise 1998-2000 yıllarında tamamlanan ve o günün şartlarında, 1998 yılı öncesi yapı stokuna göre hazırlanmış bir deprem master planı olduğunu aktardı.

Prof. Dr. Sözbilir, 2017 yılından beri İzmir’deki deprem master planının revize edilmesi gerektiğini söyledi.

BU BÖLGELERE DİKKAT!

İzmir’de 17’si aktif 21 adet fayın 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sözbilir, denizdeki fayların da 6.5 büyüklüğünü aşan depremler üretirse tsunami tehlikesi yaratabileceğini vurguladı.

Sözbilir, “İzmir’de Mordoğan, Güzelbahçe, Urla, Seferihisar, Menderes, Gaziemir, Narlıdere, Balçova, Konak, Pınarbaşı, Altındağ, Işıkkent, Kemalpaşa, Gümüldür, Özdere, Selçuk, Kiraz, Tire, Bergama Aliağa, Dikili, Çandarlı ve Menemen gibi yerleşim yerleri diri fayların üzerinde ve çok yakındadır. Bunun yanında alüvyon dediğimiz gevşek zeminler üzerindeki, İnciraltı, Alsancak, Manavkuyu, Bayraklı’nın denize yakın kesimleri, Bostanlı ve Karşıyaka gibi semtler de deprem şiddetinin daha yüksek hissedecek yerler sınıfında değerlendirilebilir” dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer de “Maalesef ülkemizdeki 1016 yerel belediyenin jeofizik isdihdamı yüzde 10′ geçmiyor. Öncelikli olarak bu eksikliğin giderilmesi ileride can ve mal kayıplarını azaltacak en önemli parametrelerden biridir. Çünkü zeminin deprem anında nasıl davranacağını tespit edenler jeofizik mühendisleridir” diye konuştu.

2029’A KADAR TEHLİKE SÜRÜYOR

17 Ağustos 1999 depremini değerlendiren Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Marmara’da beklenen depremin 1999 yılından itibaren her an olmak kaydıyla 30 sene içerisinde olma olasılığını yüzde 64 olduğu bilimsel olarak açıklandı. 1999’dan bu yana 23 sene geçti, yüzde 64 olasılık 2029’a kadar olduğuna göre, biz işin son evresine geldik. Marmara’nın altındaki Kuzey Anadolu’nun bir bölümü olan fay kırıldığı takdirde minimum 7.2, maksimum 7.6 büyüklüğünde deprem üretir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.