DOLAR 32,3633
EURO 34,6915
ALTIN 2.392,12
BIST 10.162,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

14 bin delege iklimi değişikliğini durdurmaya çalışıyor

11.12.2018
A+
A-

Birleşmiş Milletler tarafından organize edilen İklim Zirvesi her yıl başka bir ülkede düzenleniyor. Bu yılki adres Polonya’nın Katowice kenti. Burası başkent Varşova’ya yaklaşık 300 kilometre uzakta.
İklim Zirvesi, kentin bir zamanlar kömür madeni olarak kullanılan şimdi ise kömür müzesine çevrilen, bir stadyuma benzeyen dev bir yapıda düzenleniyor. Hakka mevcut bina 22 bin kişiye yetmeyeceği için bir çok yeni bölümler monte edilmiş.

14 bin delege iklimi değişikliğini durdurmaya çalışıyor

HÜRRİYET İKLİM ZİRVESİ’NDE… Serkan OCAK takip ediyor

Tam adı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı 24. Taraflar Toplantısı (COP24) olan zirveyi 1542 gazeteci takip ediyor.
198 ülkeyi 13 binden fazla delege temsil ediyor. Sivil örgütleri ve akademisyenlerden 7 binden fazla kişi de zirveye katılıyor.
Bu kadar kalabalık ve üst düzey bir organizasyon olunca sadece zirvenin yapıldığı binaya girmek bile bir saati buluyor.
Uzmanlara göre ve bilimsel raporlara göre, iklim değişikliğini en fazla olumsuz etkileyen faktörlerden biri fosil yakıtlar. Bunların içinde de kömür başı çekiyor. Zirvenin eski bir kömür madeninde, kömür müzesinde yapılması Polonya için ilk olumsuz eleştiri konusu oldu. Bu nedenle de iklim değişikliğini olumsuz etkilerinden dolayı her gün farklı bir ülkeye verilen ‘fosil’ ödülün ilk sahibi de Polonya oldu.

class=’cf’>

BİRPINAR: “GELİŞMEMİŞ ÜLKELERİN
ALACAĞI PARAYI İSTEMİYORUZ”
Türkiye’nin dahil olduğu bu listeden çıkması kolay değil. Zira sözleşmeyi imzalayan tüm ülkelerin oy birliği gerekiyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Yardımcısı ve İklim Değişikliği Baş Müzakereci Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’den zirveye katılan yaklaşık 60 kişilik delegasyonla bu süreci bizzat yürütüyor. Dün görüştüğümüz Birpınar, “Tek tek ülkelerle görüşüyoruz. Çok yorulduk. Ancak bunu yapmak zorundayız. Biz gelişmekte olan ülkelere gidecek olan parayı istemiyoruz. Biz iklim değişikliği ile mücadele konusunda yeni yatırımlar yapmak istiyoruz. Bunun için de para gerekiyor. Biz hibe istemiyoruz. Kredi verilsin. Fonlardan faydalanalım. Yenilenebilir enerjiye yatırım yapalım. Yoksa Paris Anlaşması’nı Meclis’ten geçirmek bir saatlik iş. Hemen yapılır. Önce bu konunun çözülmesi gerekiyor” dedi.

Şimdilik Türkiye’nin konumunun değişip değişmeyeceği bilinmiyor. Zirvenin sonunda buna karar verilecek. Türkiye delegasyonu nefesini tutmuş zirveden çıkacak son kararı bekliyor. Dünyanın geri kalanı ise 198 ülkenin anlaşıp iklim değişikliğinin etkilenin bir an önce en aza indirmesini bekliyor…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.