1 Mayıs itibarıyla 3 gün sokağa çıkma yasağı!
Tele 1’in haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sona erdi. Erdoğan, 1 Mayıs itibarıyla 3 gün süreyle sokağa çıkma sınırlandırması uygulanacağını açıkladı.
Tarabya’daki Huber Köşkü’nde gerçekleştirilen kabine toplantısı, 3,5 saat sürdü. Koronavirüs salgını sebebiyle beşinci kere video konferans yöntemiyle yapılan toplantıda, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmalarından satır başları;
”Ramazan ayının kardeşliğimiz güçlendirmesin diliyorum. Bu kutsal ayın acımasızlık aşağı inleyen mazlumların kurtuluşuna kurtulmasını temelli ediyorum. Koronavirüsün üstesinden gelerek Ramazan’ın sonunda çifte bayram yapmayı umut ediyoruz.
Salgını göğüsleyebilen sıhhat sistemi aksama yaşamadan faaliyetlerin sürdürmüştür. Vatandaşlarımızın sağlığın korumakla yetinmedik dünyadaki kardeşlerimize de sahip çıktık. 40 bine yakın vatandaşımızı ülkemize getirdik. 59 ayrı ülkeden 25 bin vatandaşımız da ülkemize getiriyoruz.
Yurt dışarıda tedavisi yapılamayan vatandaşlarımız da sahipsiz bırakmadık. İsveç’te hastalığa maruz kalmasına rağmen tedavi edilmeyen vatandaşımız ülkemize getirdik. Ambulans uçağımız hasta vatandaşımızı ülkemize getirdi ve Ankara’da tedavisi yapılıyor.
‘TÜRKİYE’DE HİÇBİR VATANDAŞIMIZ HASTANE KAPISINDAN GERİ ÇEVRİLMEMİŞTİR’
Avrupa ABD durumu ağır hastaların kendi hallerine terk edildiği bilinen bir gerçektir. Türkiye’de hiçbir vatandaşımız hastane kapısından geri çevrilmemiştir. Salgın döneminde afiyet hizmetlerinden temel gereksinim ürünlerine dek her alanda altyapımız deneme etme imkanı bulduk. Zorlu süreçten alnımızın akıyla çıkmayı başardık. Dünyanın en gelişmiş ülkelerin çaresiz kaldığı durumda biz dostlarımıza yardım verecek seviyeye ulaştık. 55 ayrı ülkeye malzeme desteği verdik.
‘ABD’YE TIBBİ YARDIM GÖNDERİYORUZ’
ABD’ye maske yüz koruyucu N95 maske tulum ve dezenfektandan oluşan tıbbi malzemelerini yarın gönderiyoruz. Bu malzemeleri taşıyan askeri nakliye uçakları yarın ABD’ye hareket ediyor. Kriz sonrası tekrar yapılanacak dünyada ülkemizin 2023 hedeflerinin ötesinde bir konuma ulaşabileceğine samimi inanıyorum.
1 MAYIS VE HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANACAK
31 ilimizdeki sokağa çıkma kısıtlamasına gösterdiğiniz hassasiyet için teşekkür ediyorum. Ülkemizdeki güzel gidişi devam ettirmek için hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasını bayrama kadar sürdürmeyi hedefliyoruz. 1 Mayıs itibarıyla 3 gün süreyle 31 ilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulayacağız .
Cuma günü marketler 09.00 ile 14.00 arası açık olacak. Türkiye için tünelin sonunda ışık gözüktü. Salgın nedeniyle adliyelerdeki dava şikayet bildirim süreleri ile ilgili ertelemelerin 30 Nisan’da dolan tarihin 15 Mayıs’a değin uzatıyoruz .
KORONA TEDBIR AÇIKLAMALARI YİNE SİYASİ PROPAGANDAYA DÖNÜŞTÜ
Verdiğimiz desteklerin toplamı 200 milyar lirayı buldu. Tedirgin dönemlerinde milletimizin her kesiminin yanında olduğunu gösterdik.
Çiftçilerimizin Mayıs ve Haziran aylarında Ziraat ve Tarım kooperatiflerine ödemesi gereken kredileri 6 ay öteliyoruz. Attığımız her adımı sağlıkla önceliklerimizden taviz vermeden hayata geçireceğiz. Tüm bakanlıklarımız kendi sorumluluklarını ve hazırlıklarını sürdürüyor. Ekonomik kararlılık kalkanı toplam zarfında 200 milyar lirayı buldu. Böylece tedirgin dönemlerinde milletimizin yanında olduğunu gösterdik.
Esnaflarımıza takriben 8,4 milyar liralık finansman tahsisi yapıldı. İşten çıkarmayı 3 ay süreyle kısıtlandırarak istihdamı korumaya aldık. Bedava izne çıkartılan ya da sözleşmesi feshedilen çalışanlara bin 177 lira yardım sağlamaya başladık. Toplam 4 milyon 400 haneye biner lira destek verdik. İhtiyaç sahibi olan herkese biner lira destek sağlayacağımız 3. bir destek paketi devreye aldık.
Avrupa’daki toplam yoğun bakım kapasitesine tek başımıza sahip olmamış olsaydık salgını bu derece soğuk kanlılıkla karşılayamazdık. 1 milyona yakın afiyet çalışanımızın desteği olmasaydı, bakım evlerinde öteki yerlerde Avrupa’daki gibi acı görüntüler görebilirdik.
CHP’Yİ GAYE ALDI
Bütün bu başarıları attığımız her adımda yapılan işlere katkı tahsis etmek yerine takoz olmayı kendine misyon elde edinmiş bir muhalefet anlayışına rağmen elde etmiş olmamızdır.
Bu örnekleri eğitimden ulaşıma her alana teşbih etmek mümkündür. Bütün bu başarıları attığımız her adımda yapılan işlere katkı tahsis etmek yerine odun parçası olmayı kendine görev elde edinmiş bir muhalefet anlayışına karşın elde etmiş olmamızdır. CHP’nin başını çektiği bu kavrayış daima anlaşma yerine çatışmayı birlik birliktelik yerine bölücülüğü, şımartma yerine kin ve nefret edilen şey körüklemeyi almıştır.
KAMPANYADA 1 MİLYAR 850 MİLYON TOPLANDI
Biz Bize Yeteriz Türkiyem kampanyasında şu ana değin 1 milyar 850 milyon TL meblağ toplanmıştır
DİYANET İŞLERİ BAŞKANI AÇIKLAMASI
Diyanet İşleri Başkanı görevinin ve ilminin gereği yerine getirdi, sözleri sonuna kadar doğrudur. Herkes yerini bilecek. Ankara Barosu’nun işi bu değil.”