Türkiye’de Ameliyatsız Tedavi ile Doğa Ö.’nün Kollarındaki Çift Kırık Konusunda Yeni Bir Yaklaşım
Türkiye’de ameliyatsız tedaviyle Doğa Ö.’nün kollarındaki çift kırık için yenilikçi bir yaklaşım ve güvenilir sonuçlar.
Fransa’da parkta kaydıraktan düşen Doğa Ö. (7) iki kolunda kırıkla Fransa’daki acil servise başvurduktan sonra aile, Türkiye’de tedavi görmeye karar verdi. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde ortopedi uzmanlarının yaptığı değerlendirme sonrası, iki kolunda ikişer kırık olduğu ve tedavi edilmeme halinde fonksiyon kaybı riski bulunduğu tespit edildi. Ailenin kararıyla, 14 Eylül’de çocuk Türkiye’ye getirildi ve hastaneye yatışla tedavi süreci başladı.
Hastane Başhekimi Doç. Dr. İzzet Bingöl, düşme sonucu her iki ön kolda ağrı, şişlik ve şekil bozukluğu şikayetleriyle Fransa’da acil servise başvurduğunu, ardından ailenin Türkiye’de tedavi görmeyi istemesinin Sağlık Bakanlığı ile koordineli şekilde gerçekleştiğini belirtti. Video konferans görüşmesinin ardından Doğa, aynı gün uçakla Türkiye’ye getirildi ve iki ön kol çift kırığı durumu yüksek doğrulukla saptandı. “Ameliyat ihtiyacı duyulmadı; kırıklar yerinde oturtularak alçı tedavisiyle izlenecekler” diyen yetkililer, bu yaklaşımı bir vizyon meselesi olarak değerlendirdi.
El Cerrahisi Kliniği İdare ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Erdinç Acar ise, çocuğun önce yabancı ülkede gerekli tedavinin yapılmaması nedeniyle Türkiye’ye getirildiğini ifade etti. Pazartesi günü servise başvuran Doğa’nın muayene ve görüntülemelerinde her iki ön kolda çift kırık tespit edildi. Ameliyat yerine ameliyatsız tedavi uygulanmasına karar verildi; kollar yaklaşık dört hafta uzun süre alçıda kalacak, ardından kısa kola geçecek ve altı hafta sonra tedavi süreci tamamlanacak. Hedef, ameliyat olmaksızın iyileşmeyi sağlayabilmek.
Doğa Ö., tedavi süreci hakkında “İlk başlarda ağrım çok vardı ve ameliyat düşünülüyordu. Ailem tedaviye güvenmediği için Türkiye’yi tercih ettik. Şu an kendimi daha iyi hissediyorum, bugün hastaneden çıkacağım ve kontrol randevularında kollarımın uygun şekilde iyileşmesini umuyorum. Doktorlara ve Sağlık Bakanı Kemal amcaya teşekkür ederim; sayelerinde yeniden oyunlar oynayabileceğim” diye konuştu.