Kütahya Höyüğündeki Kurtarma Kazısında Ekmeğin Tarihi İzleri veGörüntülerini Gün Yüzüne Çıkarması
Kütahya Höyüğü’ndeki kurtarma kazısında ekmeğin tarihî izleri gün yüzüne çıkıyor; arkeolojik buluntular görüntülerle zenginleşiyor.
Çelikler Holding sponsorluğunda ve Kütahya Müzesi Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen kurtarma kazıları, höyüğün altında bulunan linyit rezervinin ekonomiye kazandırılması amacıyla devam ediyor. Dr. Arkeolog Sevgi Gürdal’ın başkanlığında gerçekleştirilen çalışmalar, Orta Tunç Çağı ile Erken Tunç Çağı tabakalarını gün yüzüne çıkarıyor.
Geçen yıl yapılan çalışmalar sırasında bir odada fırın ve odanın kenarında kalan raf kalıntıları tespit edildi. Raf ayakları arasındaki yanmış ekmekler ile buğday ve mercimek kalıntıları, yangın öncesinde rafın bulunduğunu ve tarım ürünlerinin bu raflar üzerinden depolandığını göstermekte. Yapılan değerlendirmeler, buluntuların yaklaşık 5 bin yıl öncesine, Erken Tunç Çağı’nın ilk çeyreğine tarihlendirilmesini sağlıyor.
Fırın çevresindeki buluntular ise kazı alanında yürütülen çalışmalarda özellikle dikkat çekiyor. Ekmeklerin etrafında bulunan tahıl izleri, o dönemin günlük yaşamına ve gıda depolama alışkanlıklarına dair ipuçları sunuyor. Bu buluntular, yangın anında rafların yıkılmasıyla birbirine karışmış bir halde gün yüzüne çıktı.
MÜZE ZİYARETLERİNE YANSITILDI— Yeni açılan ekmek, buğday ve mercimek kalıntıları şu anda Kütahya Arkeoloji ve Maden Müzesi’nde sergileniyor. Ziyaretçiler, buluntuların bugüne nasıl ulaştığını merak ediyor ve sergilerdeki eserler günlük hayattan kesitler sunuyor. Seyitömer Höyüğü’nün eserleri, bölgede döneminin günlük ve sosyal yaşamını, sanat anlayışını ve beslenme alışkanlıklarını aydınlatan önemli veriler barındırıyor.
Kaynaklar: Anadolu Ajansı (AA) ve Ensonhaber