DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Fethiye’nin Mavisi İçin DERİA Entegre Çalışmalarla Denizleri Koruyor

Fethiye’nin mavisini korumak için DERİA entegre çalışmalarıyla denizlerimize sahip çıkıyoruz; sürdürülebilir gelecek, temiz kıyılar ve canlı ekosistemler.

05.10.2026
A+
A-

Fethiye Körfezi’nde deniz yüzeyinin temizliği ve atık yönetimi, Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde yürütülen Sıfır Atık Mavi projesi kapsamında sürdürülüyor. DERİA’nın Göcek-Dalaman koylarındaki uygulamalarıyla, teknelerin çapa nedeniyle zarar gören deniz çayırlarını korumak için dijital yönetim sistemi devreye alındı. Şamandıra tabanlı yönetim sistemiyle koylardaki tekne yoğunluğu ve kullanım süreleri denetlenirken, konaklama amacıyla kullanılan koyların adil kullanımını sağlamak hedefleniyor. Ayrıca DERİA atık alım gemisi ve TÜÇA91 deniz süpürgesiyle günlük temizlik devriyesi başlatıldı; haftanın her günü temizleme çalışmaları gerçekleştiriliyor. Tekne sahipleri, önceden DERİA sistemi üzerinden yaptıkları rezervasyonla atıklarını belirli saatlerde verebiliyorlar.

Fethiye’nin Mavisi İçin DERİA Entegre Çalışmalarla Denizleri Koruyor

DERİA altyapısı şu anda 14 palamar botu, 4 deniz denetim botu, 1 hizmet botu ve 1 atık alım gemisinden oluşuyor. Bakan Murat Kurum, deniz süpürgelerinin yüzeyi temizlediğini ve DERİA’nın atıkları denize ulaşmadan topladığını vurgulayarak, Fethiye’nin mavisini güvenli ellere emanet ettiklerini belirtti. TÜÇA başkanı Nurullah Öztürk ise projenin amacını net bir şekilde özetledi: denizlerimizin ekolojisini korumak ve temiz tutmak için DERİA ile çalışıyoruz.

Görüntülerde operasyona dair bilgiler veren Ömer Gökçen, Göcek körfezindeki tüm teknelere atık alım hizmeti verdiklerini söyledi. Şamandıraların bazılarını kullanıp kullanmayan tüm teknelerin atıklarını topluyoruz ve TÜCA91 ile deniz yüzeyi temizleme çalışmaları da sürüyor. Balaban ise günlük planlarıyla, her koyda 2-3 saat arası temizlik yaptıklarını ve Göcek’ten başlayıp Türkiye’nin diğer koylarını korumayı hedeflediklerini ifade etti. Tekne kaptanı Murat Karataş ise rezervasyon yöntemiyle atıklarını belirlenen saatte teslim edebildiklerini anlattı; bu sayede tatil esnasında tekneyi kaldırmadan konforlu bir şekilde devam etmek mümkün oluyor.

Fethiye’nin Mavisi İçin DERİA Entegre Çalışmalarla Denizleri Koruyor

Fethiye’nin Mavisi İçin DERİA Entegre Çalışmalarla Denizleri Koruyor

Fethiye’nin Mavisi İçin DERİA Entegre Çalışmalarla Denizleri Koruyor

Fethiye’nin Mavisi İçin DERİA Entegre Çalışmalarla Denizleri Koruyor

Fethiye’nin Mavisi İçin DERİA Entegre Çalışmalarla Denizleri Koruyor

Fethiye’nin Mavisi İçin DERİA Entegre Çalışmalarla Denizleri Koruyor

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.