Düzce’de Mobilya Yenilemenin Hikayesi: Sema Akın’ın Girişimci Yolculuğu
Düzce’de mobilya yenileme hikayesi: Sema Akın’ın girişimci yolculuğu, ilham veren dönüştürücü bir başarı öyküsü.
Mobilya yenileme hobisini mesleğe dönüştüren Sema Akın, evlerinden çıkarak atölyesinde yeniden kullanım için hayat verdiği parçalarla ailesine de katkı sağlıyor. Akçakoca’dan 2 çocuk annesi olan 50 yaşındaki Akın, 2019 yılında gördüğü beğeniyi kendi üzerine alıp yakın arkadaşlarının sehpa, etajer ve komodinleri üzerinde çalışmaya başladı. Kısa sürede bu hobiyi kazanca dönüştüren Akın, müşterilerinin evlerinde eski mobilyaları yenilemeye devam etti ve evinin altındaki atölyede ince işçilik ile dönüştürmeyi sürdürdü.
İşin daha profesyonel boyuta taşınması için gerekli becerileri Halk Eğitimi Merkezinden aldığı çini işlemeciliği, sepetçilik, boyama ve süsleme kurslarıyla güçlendirdi. 2019 yazında ilçede kurulan yöresel çarşıda atölye açan Akın, geri dönüşüm çalışmalarıyla ahşap, polyester ve seramikten dekoratif ürünler üretiyor ve satışını gerçekleştiriyor. “Mobilyalara yeniden hayat vermek beni çok mutlu ediyor” diyen Akın, başlarda kendi mobilyalarını boyayarak başladı ve zamanla atölyede profesyonelleşti. Evinden atölyeye geçiş, ona daha sağlıklı bir çalışma ortamı ve daha geniş bir müşteri ağı kazandırdı.
İşe başladığında evlere giderek eski mobilyaları dönüştüren Akın, artık evinin altında bulunan atölyesinde onarımdan zımparalamaya, kesme ve boyamadan eskitme aşamalarına kadar her adımı kendi becerisiyle yürütüyor. Bazen gerekli parçaları kesip, ayakları yeniden formlandırıyor ve bu süreçte müşterilerin istediği görünüme göre çalışıyor. Her projede mobilyalara yeni bir hayat veren Akın, müşterilerinin yüzlerindeki memnuniyeti gördükçe işi daha çok seviyor.
Geri dönüşüm ve üretim faaliyetlerini sürdürdüğü yöresel çarşıdaki atölyesinde, ham ürünleri alınan farklı boyamalardan geçirerek dresuar, ayna, komodinler ve abajur gibi ürünler ortaya çıkarıyor. Ayrıca çini kursu ve Halk Eğitimi Merkezinin sepetçilik kursu sayesinde elde ettiği beceriler, ürün yelpazesini genişletiyor. Online eğitimlerle de kendini geliştirmeye devam eden Akın, seramik ve polyester gibi malzemelerle çalışmayı sürdürürken, talep doğrultusunda İstanbul, Ankara, İzmir, Çeşme ve Alaçatı’ya dresuar, ayna, abajur, lambader, vazo ve çini göndermeye devam ediyor.
Yaşının ilerlemesini fırsata dönüştüren Sema Akın, eşinin ve çocuklarının desteğiyle yeteneğini 40’lı yaşlarda keşfetmiş ve kendi parasını kazanmanın getirdiği özgüveni yaşıyor.