DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

NYFW’da Kürk Kullanımı Tamamıyla Devre Dışı: 2026 Sonrası Yeni Malzemeler ve Çevresel Odak

NYFW’da kürk tamamen terk ediliyor: 2026 sonrası yeni malzemeler ve çevresel odakla sürdürülebilir moda trendleri

25.08.2026
A+
A-

New York Moda Haftası’ndaki programlar, Eylül 2026 itibarıyla hayvan kürklerinin kullanılmaması yönünde yeniden belirleniyor. Kararın amacı, kürk kullanımını azaltmak ve bunun yerine seçilecek alternatif malzemelerin etkilerini daha yakından incelemek olarak özetlenebilir.

CFDA—Amerikan Moda Tasarımcıları Konseyi—3 Aralık 2025 tarihinde yaptığı açıklamada, resmi NYFW programı içindeki etkinliklerde hayvan kürklerini teşvik etmeyeceklerini duyurdu. Bu çerçevede alınan karar, Eylül 2026’da yürürlüğe girecek şekilde uygulamaya konuldu. Kısıtlamaya dahil edilen ürünler arasında vizon, tilki, tavşan, çinçilla ve rakun gibi kürklerle elde edilen materyaller bulunuyor. Ancak geleneksel geçim için avcılıkla elde edilen ve yerli topluluklara ait kürkler bu kısıtlamanın dışında tutuluyor.

Kararın yalnızca hayvan haklarıyla sınırlı kalmayıp, moda endüstrisinin çevresel etkilerini de gündeme getireceği belirtiliyor. CFDA ise kürk yerine kullanılacak spesifik bir malzeme açıklamıyor; bunun yerine tasarımcılara farklı seçenekleri değerlendirebilmeleri için eğitim materyalleri ve bir malzeme kütüphanesi sağlayacağını, ayrıca daha sürdürülebilir malzemelerin geliştirilmesini teşvik edeceğini bildirdi.

Kullanılacak alternatif malzemenin çevresel etkileri konusundaki tartışmalar da sürüyor. Yeni malzemenin hayvan kaynaklı olmaması, çevre ve iklim açısından her zaman daha düşük etkiye sahip olduğu anlamına gelmeyebilir. UNEP’e göre tekstil sektörü, küresel sera gazı emisyonlarının %2 ila %8’ini oluşturmaktadır ve sektördeki su kullanımı milyar metreküp düzeyinde ölçülmektedir. Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda sıfır atık yaklaşımı, döngüsel üretim ve çevre dostu kumaşlar üzerinde yoğun çalışmalar yürüyor.

Kaynaklar: ANKA, Haberler.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.