DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Tohma Mağaraları: Resimli Tarihin İncelenen İzleri ve Gelecek Perspektifi

Tohma Mağaraları: Resimli tarih izlerini incelerken gelecek perspektifini keşfeden kapsamlı bir yolculuk.

26.06.2026
A+
A-

Malatya’nın Darende ilçesindeki Tohma bölgesinde bulunan resimli mağaralar, bilimsel çalışmalarla kayıt altına alınarak akademik literatüre kazandırılıyor. Disiplinler arası bir ekip tarafından yürütülen incelemeler, alanın bilimsel belgelenmesini hedefliyor ve yeni bulgularla gün yüzüne çıkarılıyor.

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Resim Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Levent İskenderoğlu’nun başkanlığındaki çalışma ekibiyle birlikte İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve Fırat Üniversitesi arkeoloji ve jeoloji uzmanları bu sürece dahil oldu. Mağaralarda gerçekleştirilen ayrıntılı inceleme ve belgeleme faaliyetleri, alanın bilimsel olarak kayıt altına alınmasına odaklanıyor.

El izleri mağara duvarlarında dikkat çekici bir odak noktası olarak öne çıkıyor; ekip bu izlerin, insanın kalıcılık arayışını yansıttığını değerlendiriyor. İnsanın elini taşıyarak bir iz bırakmak istemiş olabileceğini dile getiren İskenderoğlu, çizginin insanlık tarihinin yaklaşık 70 bin yıl önce başlayan ifade biçimlerinden biri olduğunu vurguluyor. Bu bağlamda, alanda karşılaşılan örnekler oldukça eski ve etkileyici olarak değerlendiriliyor.

Mağaraların sadece sanatsal yönüyle değil, toplumsal yaşamın da önemli verilerini içerdiğini belirten araştırmacılar, figürlerde yabani ve evcil hayvanların birlikte tasvir edildiğini kaydediyor.

İlk bulgular neolitik döneme işaret ediyor gibi görünse de kesin yaşı karbon-14 ve diğer analizlerle belirlenecek. Henüz net bir tarih paylaşılmasa da bazı izlerin bu döneme ait olduğu öngörülüyor. Analiz sonuçları tamamlandığında net bir tarih diferansiyonu ortaya konacak.

Araştırma sürecinde mağarada definecilik nedeniyle meydana gelen tahribatlar da fark edildi. Bu nedenle alanın korunması için acil önlemler alınmasının önemi vurgulanıyor. Tohma’daki resimli mağaraların ilerleyen dönemlerde kültür turizmi açısından da önemli bir merkez haline gelebileceğini söyleyen ekip, gerekli koruma önlemlerinin hayata geçirilmesiyle ziyaret altyapısının da kurulabileceğini belirtiyor. Böylece bu alan yalnızca bölgenin değil, tüm insanlığın ortak kültürel mirası olarak korunacak ve gelecek kuşaklara aktarılacak.

– MALATYA

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.