Ağlayan Gelin ve Kerbela Çiçeği: Helkıs Dağı’nda Ters Lale Ziyafeti ve Koruma Vurgusu
Ağlayan gelin ve Kerbela çiçeği: Helkıs Dağı’nda ters lale ziyafetiyle ansızın koruma mesajını vurgulayan duygu yüklü bir anlatı.
Helkıs Dağı ve Mereto Dağı eteklerinde yükselen ters lale popülasyonu, Sason yaylalarının baharına renk katıyor. Doğaseverler, yaklaşık 1 metreye varan bu endemik bitkinin her dalında sarkıtılan altı çiçekli formunu merakla izliyor; bitkinin çarpıcı görünümü özellikle fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor.
Endemik tür olan ters laleler, toprak altında bulunan soğanları sayesinde ekolojik döngüsünü sürdürüyor. Çiçeklenme dönemi geçtikten sonra yapraklar solsa da soğanlar derinlere iner ve baharın gelmesiyle yeniden canlanır. Yaklaşık bir ay süren çiçeklenme süreci, çevre için koruma önceliğini hatırlatırken
kıyı koruma ve cezai yaptırımlar konusunda da net mesajlar içeriyor. Doğaya zarar verenlerin, 700 bin lira idari para cezasına çarptırılması gerekliliği vurgulanıyor ve bu özel türün koparılmaması gerektiği konusunda kamuoyuna çağrılar yapılıyor.
Batman Valisi Ekrem Canalp, Helkıs Dağı eteklerinde yaptığı açıklamada, ters lalelerin bulunduğu noktaya kadar gelindiğini ve bu alanın korunması gerektiğini ifade etti. “Koruma altında olan bu tür için zarar vermeye hiç kimsenin hakkı yok” diyen yetkili, bölgenin farklı illerde benzer rakımlarda da gözlemlenen bu çiçeklerle dolu olduğunu ekledi. Rakımları yaklaşık 1730 metre olan bu coğrafyada, gelecek nesillerin de bu güzellikten faydalanabileceğini vurguladı.
Bu güzellikler, bölgeyi ziyaret edenler için hem bir doğa deneyimi hem de ekolojik farkındalık için önemli bir hatıradır. Kaynaklar Demirören Haber Ajansı ve Haberler.com olarak paylaşılmaktadır.