DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Sınırları Zorlayan Gelenek ve Çağdaş Dijital İlişkisinin Sanat Serüveni: Türk-İslam Estetiği Çalışması

Sınırları zorlayan gelenek ve çağdaş dijital ilişkinin sanat serüveni: Türk-İslam estetiğinin yenilikçi keşfi.

11.05.2026
A+
A-

Fatih Cağaloğlu’ndaki Bağımsız Sanat Vakfı, Nasıl bir estetik ve özgünlük arayışının bir araya geldiğini gösteren bir sergiyle sanatseverlere merhaba diyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği proje, ocak ayında başlayan ve temmuz ayına kadar devam eden dört aşamalı programın üçüncü adımını oluşturuyor.

Vakıf kurucusu ve sanatçı Hülya Yazıcı, geleneksel Türk-İslam hat, tezhip ve minyatür öğelerini çağdaş sanat diliyle buluşturmayı amaçladıklarını vurguladı. “Geçmişin tekrarı olmaktan çıkarmak için bu ezgiyi dijital ve yeni medya olanaklarıyla yeniden yorumluyoruz” diye konuştu. Sonsuz desenleri ve sonsuz dokuları yaratmaya çalıştığım eserler bu sergide öne çıkıyor; bu yolculuk, Allah’ın hudutsuzluğunu ifade etmenin modern bir yolu olarak değerlendiriliyor.

Seramik ressamı Şeyma Balcı Yurtseven ise eserine dair şöyle dedi: “Geleneksel desenler üzerinden hareket ederken, gelenekten beslenmenin önemini vurguluyorum. Eskiden edinilen kökler olmadan bugün daha anlamlı ve güçlü ifade biçimleri bulmak zor.”

Minyatür sanatçısı Dilek Deveci Bilgili, çalışmalarında replika yaklaşımını reddediyor ve kavramsal odaklı bir yön benimseyerek, dört parçalık çalışmalar grubunun Kabus-u Azat temasına ilişkin kendi imgelemlerini sergiliyor. Bilgili, bazen kendi renklerini kendisinin üretmesiyle kavramsal derinliği güçlendiriyor.

Geleneksel Sanatlar Derneği ile Geleneksel Sanatlar ve İnovasyon Federasyonu’nun (GİF) katkılarıyla sunulan sergide Erol Kılıç, Olga Gulbe, Emine Geçtan, Gülnihal Gül Mamat, İlham Enveroğlu, Zaliha Erdoğan Peçe, Serap Ekizler Sönmez, Kazım Karakaya ve Muhammed İmad’ın çalışmaları da serginin önemli parçalarını oluşturuyor. Ziyaretçiler için sergi 30 Mayıs’a kadar her gün 11.00–19.00 saatleri arasında ücretsiz şekilde gezilebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.