Sandıma Köyünde Eski Dostlukların İzinde: Çınar ve Demir’in Hatıra Yürüyüşü
Çınar ve Demir’in hatıra yürüyüşüyle Sandıma Köyü’nde eski dostluklar ve nostalji dolu bir yolculuk.
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Sandıma köyü, 600 yıllık geçmişiyle hâlâ yaşayan taş sokaklarını ve bağrında saklı anılarıyla gündeme geliyor. Yalıkavak Mahallesi’nin yükselen tepelerinde yer alan bu köyde, yıllar önce tarla işleri nedeniyle köyden ayrılan iki eski dost, Osman Çınar (85) ve Fevzi Demir (88), yeniden bir araya gelerek sokaklarda adımlarken geçmişe dokundu.
Bastağa dayanarak adımlayan ikilinin karşılaştığı harabeleşmiş evler, komşuluk bağlarının ve köy yaşamının kırıntılarını hatırlatıyor. Çınar, AA muhabirine dönemin ilkokulunu yeniden görmekten duyduğu sevinci paylaştı ve Sandıma’nın köklü tarihine vurgu yaptı: “Gördüğüm her köşe beni geçmişe götürüyor. Buradaki birlik ve beraberliğin tadı hâlâ damağımda.”
Çınarın arkadaşı Fevzi Demir ise yaşın getirdiği kısıtlamalara rağmen köye olan özlemini dile getirdi. Geçmiş günlerdeki sevgi ve saygıyı hatırlatan Demir, “Yaşlandıkça daha çok aklımda kalıyor; akşam yatarken bile o günleri görüyorum” sözleriyle duygularını ifade etti.
Sandıma Köyü’nün taş mimarisi ve doğal yapısı, üstteki Gökçebelen yerleşimini de kapsayarak, geçmişin izlerini taşıyan bir yaşam alanı olmaya devam ediyor. Köyün, günümüzde de köklü bağlarını koruyan sakinleri ve ortak anıları, bugün de ziyaretçilere geçmişin izlerini sunuyor. Kaynaklar arasında AA / Ali Ballı ve Haberler.com notları yer alıyor.