Tarih-i Osmani Encümeni Kütüphanesi’nden Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi’ne: 95. Yıl Sergisi Ankara’da açıldı
Tarih-i Osmani Encümeni Kütüphanesi’nden Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi’ne uzanan yolun 95. yıl sergisi Ankara’da açıldı; tarih ve kültür buluşuyor.
Türk Tarih Kurumu’nun Ankara’daki merkezinde açılan kapsamlı sergi, 95 yıllık yolculuğunu ve kurum koleksiyonlarının zenginliğini gözler önüne seriyor. Ziyaretçiler, 15 Mayıs’a kadar sürecek sergide el yazması ve nadir eserlerin geniş bir yelpazesini inceleme fırsatı buluyorlar. Özellikle Kudüs ile ilgili 1516 tarihli Latince eser, sergide ilk kez sergileniyor ve kurumun en eski basılı materyallerinden olan yaklaşık 510 yıllık Latince bir çalışmayı da ziyaretçilerle buluşturuyor.
Kısa bir öz geçmiş için, Türk Tarih Kurumu Başkanı Yüksel Özgen, kütüphanenin oluşum sürecinin çeşitli yollarla zenginleştiğini ve bağışlar ile satın almaların bu zenginliğin temel taşlarını oluşturduğunu belirtti. “Kütüphanemizdeki eser sayısı yaklaşık 270 bine ulaştı. En önemli koleksiyonumuz ise Tarih-i Osmani Encümeni’nden miras kalan ve yaklaşık 3 bin cildi bulan topluluktur,” dedi.
İlk defa bu ölçekte sergilenen eserler için Özgen, serginin amacı hakkında şu sözleri paylaştı: okuyucular ve araştırmacılar artık eserleri kataloglarda görmekle yetinmiyorlar; sergiyle bu değerli parçalar kamuya açılıyor. Sergide Şemsettin Günaltay ve Reşit Galip gibi isimlere ait koleksiyonlar ile İstanbul Rum Edebiyat Cemiyeti Kütüphanesi’nden gelen parçalar da bulunuyor. Kütüphanemiz, çoğunlukla bağışlar ve yurtdışından, özellikle yabancı dillerde satın aldığımız eserlerden oluşuyor.
El yazması ve nadir eserler arasında öne çıkanlar, Tarih-i Osmani Encümeni’nden miras kalan eserlerdir. Özgen’in verdiği bilgiye göre, koleksiyonun en değerli parçaları arasında Bostan Çelebi’nin kaleme aldığı Süleymanname, Tarih-i Cihangüşa-yı Nadiri ve Takvimü’t-Tevarih gibi eserler bulunuyor ve bu eserler de sergide ilk kez görücüye çıkıyor. 2 bine yakın el yazması ve nadir eserin bulunduğu kütüphanede, özellikle bu sergiyle birlikte erişilebilirlik artıyor.
Etkinliğin başlangıcı 15 Nisan’da yapıldı ve sergi 15 Mayıs’a kadar gezilebilecek. Ziyaretçiler, mesai saatleri içinde sergideki eserleri yakından inceleyebilecekler.