DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Göz Hastalıkları Profesörü Murat Kaya’nın Sanatla Şifa Veren Yolculuğu

Göz hastalıkları profesörü Murat Kaya’nın sanatla şifa dolu yolculuğunu keşfedin; tıbbi deneyim ve estetik dokunuşlar bir araya geliyor.

15.03.2026
A+
A-

Göz hastalıkları alanında uzun yıllara dayanan deneyimiyle hastalara ışık tutan Prof. Dr. Murat Kaya, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde çalışırken odasını ve hastane koridorlarını sulu boya, yağlı boya ile yapılan eserlerle renklendiriyor. Evli ve iki çocuk babası olan Kaya, 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra mesleğini sürdürüyor ve yaklaşık kırk yıl boyunca hastalara şifa dağıtıyor.

Düzce’ye 26 yıl önce yerleşen Kaya, yoğun iş temposunun arasında evinde kurduğu sanat atölyesinde fırça ve boyalarla vakit geçirmeyi seviyor. Sanatın iyileştirici gücüne olan inancı, hem kendine hem de hastalarına huzur getiriyor; eserlerini hastane odalarına, koridorlara ve yemekhaneye taşıyarak mekanları renklendiriyor. Kaya, AA muhabirine çocukluğundan bu yana resim yapma tutkusunu sürdürdüğünü ve bu hobinin stresli çalışma temposunu dengelemeye yardımcı olduğunu söyledi.

“Çocukluğumdan beri ilgim sürüyor; ebru, resim, seramik boyama ve yağlı-sulu boya gibi tekniklerle eser üretiyorum. Görev yaptığım hastanede bazı çalışmalarımı ameliyathane ve yemekhaneye uyguladım. Bu eserlerden bazıları hastanede kalıyor.” dedi. Hobi olarak başlayan sanatsal uğraşının kendisini dinlendirdiğini belirten Kaya, bu konudaki deneyimlerini meslektaşlarına ve öğrencilere de tavsiye ediyor.

Kaya ayrıca resim konusundaki ilgisini akademik eğitimle pekiştirdiğini ifade etti. Düzce Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı ve çeşitli karma sergilere katıldı. Ayrıca Amerika’da da çalışmalarını sürdürdü. Hastalarından ve meslektaşlarından aldığı olumlu geri dönüşler, sanatın hastaların yakınlaşmasına ve tedavi sürecine olumlu etkiler yapmasına katkıda bulunuyor.

“Hastanelerdeki ameliyatlara girip çıkarken titizlik ve hassasiyet gerektiren bir alanla uğraşıyoruz. Mikro cerrahi alanında eldeki titremeyi minimize etmek için sanatı da bir araç olarak kullanıyorum.” diyen Kaya, mesleğini sevdiğini ve sanat ile mesleğinin birbirini tamamladığını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.