Bingöl Gölü Tekrar Doldu: Son İki Ayda Değişen Baraj Gölü Manzarası ve Tarımsal Umutlar
Bingöl Gölü yeniden doldu: son iki ayda değişen baraj gölü manzarası ve tarımsal umutlar hakkında güncel bilgilere hızlı bakış.
Güneydoğu Anadolu’nun iç kesimindeki baraj gölü, mevsim yağışlarıyla yeniden canlandı. Ağaçeli köyü yakınlarında, Koçan Deresi üzerinde 1996-2003 yıllarında inşa edilen barajın suları, geçtiğimiz yılın kurak etkileriyle kritik bir düşüş yaşamıştı ve 4 Ekim 2025’te doluluk yaklaşık olarak %4’e kadar gerilemişti. Eski Solhan kara yolu ve bazı yapı kalıntıları su yüzüne çıkarken, kışın bol kar ve yağmurla birlikte göl yeniden yükseldi ve eski yol artık sular altında kaldı. Martıların geri dönüşüyle birlikte baraj gölü, ekolojik dengenin canlandığının işaretini verdi.
“SON İKİ AYDA TAMAMEN DEĞİŞTİ” ifadesiyle duyurduğu değişim, Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Akyüz tarafından da destekleniyor. Göl, yaklaşık 1,5 milyon metreküp su hacmiyle su döngüsü, biyoçeşitlilik ve mikro iklim açısından kritik bir rol üstleniyor. 4 Ekim 2025’teki tabloyla karşılaştırıldığında, son iki ayda kar ve yağmurun etkisiyle su seviyesi belirgin biçimde yükseldi. Bölgedeki barajların doluluk oranı genel olarak yaklaşık %50 civarında seyrediyor.
Tarım için Umut, Ancak Dikkatli Yönetim Şart diyen Akyüz, su seviyesindeki artışın tarımsal faaliyetlere olumlu yansıyabileceğini belirtiyor. “Su yoksa üretim olmaz, üretim yoksa yaşam sürdürülemez.” değerlendirmesiyle suyun tasarruf ve planlı kullanımı konusunun altını çizdi. Türkiye’nin su stresi yaşayan ülkeler arasında bulunduğunu hatırlatan Akyüz, ilerleyen dönemlerde su kıtlığı riskinin artabileceğini vurguladı. Bu nedenle modern sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade eden Akyüz, damla sulama gibi yöntemlerle %30 ila %50 arasında su tasarrufu sağlanabileceğini kaydetti. Sabahın erken saatlerinde ya da akşam serinliğinde sulamanın buharlaşmayı azaltacağını belirtirken, toprağın çıplak bırakılmaması, anız ve bitki örtüsünün korunması, daha az su isteyen ürünlerin tercih edilmesi gibi pratik önlemlerin su yönetiminde önemli olduğuna dikkat çekti.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Kaynak: Ensonhaber