İstanbul’da Kuduz Vakalarıyla İlgili Haberler Sahte: Yetkili Açıklaması
İstanbul’da kuduz haberleri sahte: yetkili açıklamasıyla doğru kaynakları öğrenin, güvenilir bilgi ve uyarılar için haber kaynağınızı kontrol edin.
İstanbul Valiliği, bazı sanal medya hesaplarında yer alan ve Kuduz vakalarında patlama olduğuna dair iddiaları yalanladı. Yetkililer, şehirde kuduzla ilgili olarak yapılan son verilerin haberlerle karşılaştırıldığında gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Valilik açıklamasında, İstanbul’da kuduz aşısı sayılarının artışına dayalı yanıltıcı haberler ve paylaşımlar bulunduğu ifade edildi. Şehirdeki en son kuduz vakasının 2007 yılında görüldüğü ve o tarihten bu yana canlı bir canlıda kuduz teyidi konulmadığı vurgulandı. 2025 yılında İstanbul genelinde toplam 123 bin 538 kuduz aşısı uygulandığı bilgisi paylaşıldı; bu aşıların çoğu, tedbir amacıyla yapılan koruyucu aşılar olarak değerlendiriliyor.
Açıklamada ayrıca, tedbir amaçlı aşıların bir kısmının sahipsiz sokak hayvanlarının saldırıları nedeniyle, bir kısmının ise sahipli hayvanların tırmalama ya da salya bulaşması gibi durumlarla ilişkili olduğu belirtildi. Bu nedenlerle yapılan aşılama çalışmalarının tamamı, koruyucu ve halk sağlığını güvence altına almak amacı taşımaktadır.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı
Kaynak: Haberler.com