DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Sındırgı Depremine Yönelik Güncel Değerlendirme ve Bölgesel Aktivite Analizi

Sındırgı depremine ilişkin güncel değerlendirme ve bölgesel aktivite analizi: riskler, istatistikler ve geleceğe yönelik bulgular.

24.01.2026
A+
A-

AFAD verilerine göre saat 00.24’te merkez üssü Sındırgı olan 5.1 büyüklüğündeki deprem kaydedildi. Yerin 11 kilometre derinliğinde meydana gelen sarsıntı, çevre ilçelerde de hissedildi. DEÜ DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgedeki ilk depremin 10 Ağustos 2025 tarihinde oluştuğunu belirterek, “Sındırgı depremlerinin 167’nci gününde gece yarısı gerçekleşen 5.1 büyüklüğündeki deprem, bölgede gerilimi önemli ölçüde azalttı.” diye konuştu. 10 Ağustos ve 27 Ekim 2025 tarihlerinde meydana gelen depremlerle birlikte artçı deprem sayısının 25 binin üzerine çıktığını ifade etti. Sözbilir, 10 Ağustos’tan beri AFAD istasyonları üzerinden saniye saniye izlemeye devam ettiklerini belirtti.

Sındırgı Depremine Yönelik Güncel Değerlendirme ve Bölgesel Aktivite Analizi

İncelemeler, Sındırgı güneyindeki dağlık alanda 40 kilometrelik bir uzunluğa ulaşan ve “Emendere Fay Zonu” adını verdiğimiz çok segmentli aktif bir sismik kaynağın haritalandığını gösterdi. İlk depremde fayın en batıdaki segmentinin kırıldığı ve artçı deprem aktivitesinin fay zonu boyunca güneydoğu yönünde yayıldığını tespit ettik.

Sındırgı Depremine Yönelik Güncel Değerlendirme ve Bölgesel Aktivite Analizi

“BÜYÜK SENARYOYA BENZER ANA ŞOKU BEKLEME DİĞERİYLE ÇAKIŞIYOR” Prof. Dr. Sözbilir, 27 Ekim’de 6.1 büyüklüğünde ikinci bir ana şok yaşandığını hatırlatarak, ana şok sonrası artçıların faaliyetinin sürdüğünü ve güneydoğuya doğru 3’üncü segmente stres birikiminin yoğunlaştığını söyledi. “Bugün saat 00.24’te haritaladığımız fay zonunun doğu uçundaki segment 5.1 büyüklüğünde bir deprem üretmiş oldu.” Çalışmalar sismolojik analizler, jeodezik ölçümler ve stres analizleriyle bu depremin yaklaşmakta olan bir süreç olduğuna işaret ediyor. Son beş ay boyunca Sındırgı çevresindeki deprem aktivitesi bir dizi deprem fırtınası ve sürüsü şeklinde devam etti.

Sındırgı Depremine Yönelik Güncel Değerlendirme ve Bölgesel Aktivite Analizi

İlerleyen dönemde de artçı deprem aktivitesinin süreceği öngörülüyor. Yetkililer, halkın olaylara karşı dikkatli davranmasını ve hasarlı binalara girmekten kaçınmasını önemle vurguluyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.