DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Barınma Hakkı İçin Atılan Adımlar ve Afet Sonrası Yeniden Yapılanma Süreci – Murat Kurum’un Sunumundan Notlar

Barınma hakkı için atılan adımlar ve afet sonrası yeniden yapılanma sürecine dair Murat Kurum’un sunumundan notlar; önemli bilgiler, süreç ve tecrübeler.

22.01.2026
A+
A-

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, barınma konusunda devletin rolünü ve afetlere karşı alınan önlemleri değerlendirmek üzere toplantı düzenledi. Komisyon Başkanı Derya Yanık, barınma hakkının yalnızca bir konut meselesi olmadığını, insan onuru ve güvenli bir yaşam için temel bir gereklilik olduğunu vurguladı ve Anayasa ile uluslararası belgelerin bu hakkı koruduğunu belirtti. Güçlü bir toplumsal yapı için barınmanın güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

Barınma Hakkı İçin Atılan Adımlar ve Afet Sonrası Yeniden Yapılanma Süreci - Murat Kurum’un Sunumundan Notlar

EV SAHİPLİĞİ ORANINI YÜKSELTMEYE YÖNELİK KARARLAR Bakan Murat Kurum, küresel ve yerel konut taleplerinin COVID-19 sonrası artış gösterdiğini ifade etti. İklim değişikliği ve afetler ile göçlerin yükseldiğini hatırlatan Kurum, Türkiye’nin konut talebine yönelik stratejilerini sosyal konutlar ve diğer enstrümanlarla güçlendireceklerini kaydetti. Dünya sahnesinde Türk müteahhitlerin başarısına vurgu yaparak, Türk inşaat sektörüyle afetlere müdahale kapasitesinin yüksek olduğunu belirtti.

HER AFETTE AYNI AYAĞA KALKMA Elazığ, Malatya, İzmir ve Düzce depremlerinin ardından hızlı bir şekilde vatandaşların yanında olduklarını ifade eden Kurum, Antalya ve Muğla’daki yangınlar ile diğer afet bölgelerinde de yerinde çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Kalkınan şehirler ve yeni yaşam alanları için 47 bin afet konutunun hayata geçirildiğini hatırlattı.

Barınma Hakkı İçin Atılan Adımlar ve Afet Sonrası Yeniden Yapılanma Süreci - Murat Kurum’un Sunumundan Notlar

SAATTE 23, GÜNDE 550 KONUT Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin etkileri ve yaşanan kayıplar üzerinde duran Kurum, arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının yanı sıra geçici barınma alanlarının önce çadır kent then konteyner kentlerle kurulmasını sağladıklarını belirtti. İlk temellerin 15 gün içinde atılması ve 45 gün sonra konut teslimlerine başlanması ile 27 Aralık’ta Hatay’da 455 bin konutun anahtarlarının teslim edildiğini söyledi.

1,7 MİLYON SOSYAL KONUT HİZMETTE Afetlere hazırlıklı olmanın önemine vurgu yapan Kurum, kentsel dönüşümle ilgili rakamları paylaştı. 81 ilde 269 riskli alan ve 1112 rezerv yapı alanında dönüşüm gerçekleştirdiklerini, İstanbul’a özel önlemlerle Yarısı Bizden kampanyasını başlattıklarını belirtti. 78 bin bağımsız bölümün dönüşümüne hızla devam edildiğini söyledi. Sosyal konutlar için şimdiye kadar 1 milyon 750 bin konutu hizmete sunduklarını ve Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Yüzyılın Konut Projesi ile 500 bin ek sosyal konut yapacaklarını aktardı. Başvurularda milyonlarca adayın başvurduğunu ve şu ana kadar 26 ilde 96 bin 272 hak sahibinin belirlendiğini ifade etti; kalan süreçte kuraların tamamlanacağını ve 2027’de teslimlerin başlamasını hedeflediklerini belirtti.

HER KESEYE UYGUN ÜRETİM SÜRECİ Devletin konut üretimini sürdürülebilir bir kent vizyonuyla sürdürdüğünü söyleyen Kurum, her keseye uygun konut üretiminin artacağını ve Türkiye Yüzyılı’na güvenli evler ve güçlü şehirlerle ulaşılacağını ifade etti. Ev sahipliği oranını yüzde 65-70’e çıkarmak gibi ulusal hedefler doğrultusunda çalışmaların ilgili ülke karşılaştırmalarıyla da desteklendiğini belirtti.

CHP VE DEMOKRATİK TEcrübeler Milletvekillerinin sorularına yanıt veren Kurum, Hatay’da 155 bin hak sahibi için 200 bin konut girişiminin yapıldığını ve sosyal konutların da dâhil edildiğini söyledi. 455 bin hak sahibinin konutunu tamamlayıp teslim ettiklerini belirtirken eleştiri ve iddialara karşı ayrıntılı bilgiler paylaştı.

CUMHURBAŞKANI TALİMATI DEM Parti İzmir Milletvekili’nin eleştirilerine yanıt veren Kurum, Cumhurbaşkanı ve yönetim kadrosunun istişare ve talimat alma konusundaki tutumunu savundu. Milletin evi olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin kararlarıyla hareket ettiklerini vurgulayarak, bu yaklaşımın devlete güven veren bir süreç olduğuna işaret etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.