Trabzon Atatürk Köşkü: Ziyaretçi Rekoru Kıran Tarih ve Kültür Noktası
Trabzon Atatürk Köşkü: Tarih ve kültürün buluştuğu, ziyaretçi rekorları kıran bir nokta. Keşfet, tarihine tanık ol.
Trabzon’da üç kez konakladığı ve adını taşıyan Atatürk Köşkü, bu yıl da ziyaretçi akınına uğradı. Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde ve özel müze statüsünde olan köşk, ilin en çok gezilen tarihi mekanları arasında yer alıyor. Çam ormanlarıyla iç içe ve şehir merkezine yakın konumuyla ön plana çıkan yapı, 2025 yılında 292 bin 215 yerli ve 81 bin 705 yabancı olmak üzere toplam 373 bin 920 kişiyi ağırladı.
Haftanın her günü 09.00-19.00 saatleri arasında açık olan köşkte, Büyükşehir Belediyesi bandosu ve mehter ekibi tarafından belirli günlerde Atatürk’ün sevdiği şarkıların dinletileri de gerçekleştiriliyor. Ziyaretçilere Atatürk’e ait tablolardan oluşan çeşitli etnografik eserler ile kente geleneksel mobilya ve porselen parçaları sergileniyor.
Atatürk’ün kente ilk gelişinin anıldığı 15 Eylül 1924 tarihine ait köşkte, 19. ve 20. yüzyıla ait mobilyalar, halılar, porselenler ve Atatürk’e ait tablolar görülebilir. Ayrıca köşkte bulunan “Vasiyet Odası” bölümünde, Atatürk’ün mal varlığını armağan etmesiyle ilgili hatıralar ile şu sözler yer almaktadır: “Hayatımın hatırlayabildiğim en mutlu dakikalarını yaşıyorum. Yıllar önce düşündüğüm bu işi Trabzon’da tamamlamak mukaddermiş.”
“Ziyaretçi sayısındaki artış bizi mutlu ediyor” diyen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AA’ya yaptığı açıklamada köşkün geçen yıl yoğun ilgi gördüğünü vurguladı. 2025’te 373 bin 920 ziyaretçiyle yılı tamamlayan köşk, restorasyon ve tanıtım çalışmalarının doğru planlandığını gösterdiğini belirtti. Başkan Genç, yabancı turistlerin ilgisinin de kayda değer olduğunu ifade etti ve “Ziyaretçi artışı, şehir turizminin potansiyelini güçlendiriyor” dedi.
Gelecek hedefleri arasında Atatürk Köşkü’nün ulusal ve uluslararası tanınırlığını artırmak yer alan Genç, bu yıl ziyaretçi sayısını daha da yukarı taşımayı ve kültürel etkinlikleri çeşitlendirerek köşkü Trabzon’un kültür turizminin merkezlerinden biri hâline getirmeyi planlıyor.