FETÖ Finansman ve Şubeler Üzerinden Ahlaki Sınırları Zorlayan İddianame İncelemesi
FETÖ finansmanı, şubeler ve iddianamenin ahlaki sınırlar zorlayan yönleriyle meseleye dair kapsamlı inceleme.
Terör örgütünün ülke içinde güncel yapılanma çabalarını canlı tutmaya yönelik adımlar, iddianamede örgüt üyelerinin gizlilik stratejisini sürdürdüğünü ve yeni örgütsel faaliyetlere hız verildiğini işaret ediyor. Somca Gıda AŞ’ye bağlı Maydonoz Döner zincirinin Türkiye genelindeki şubeleri üzerinden örgüte finansal katkı sağlandığı ve üyelerin iş olanaklarıyla maddi destek gördüğü ifade ediliyor.
Araba başlığı: Yurt Dışından Para Aktarımı ve Sahte Fatura Uygulamaları Şüphelilerin Ankara’daki Maydonoz Döner şubelerinde resmi ve gayriresmi ortaklıklar kurduğu belirtildi. Ayrıca yurt dışında bulunan bazı firari FETÖ üyelerinin örgüt bağlantılı kişiler aracılığıyla Türkiye’deki şubelere ortak olduğu ve aylık kar payı aldığı tespit edildi. Bu dış aktarmalar, ürün alımı adıyla sahte faturalarla şubelere ulaştırıldı ve örgüt mensuplarına iletildi.
İddianamede, şirketlerin Ankara’daki şubelerinin örgüt mensuplarını istihdam etmek için yüksek miktarda “himmet” topladığı vurgulanıyor. Şubelerin resmi sahipleri ya da ortaklarının doğrudan örgüt üyeliği kaydına sahip olmadıkları, ancak yakınlarının örgütle bağlantılı olduğu ve işletmelere gayriresmi ortaklıklar kurulduğu tespitine yer veriliyor.
MASAK Raporu Şüpheli Finansal Hareketleri Gün Yüzüne Çıkardı İddianamede MASAK raporuna göre, örgütle ilişkilendirilen kişilerden şirketlere yapılan para transferleri saptanmış. Şirkete ortak olan şüphelilerin hesap hareketlerindeki olağandışı yönler ve gelirleriyle uyumsuz işlem hacmi, incelemenin merkezinde yer alıyor.
Şüphelilerin Yazışmalarında Gizli Ağ Kullanımı İddianamede yer alan bilgiye göre, Ahmet Mutlu Köylü, Bahadır Tatlıbaş, Cevat Dalli, Ebubekir Torun, Emrah Ak, Huzur Özer, Mustafa Sayın, Mustafa Yavuz Özmen ve Tahsin Özbay adlı kişiler, geçmiş soruşturmalarla da bilinen bir profil taşıyor. Bu kişiler, “SİGNAL” isimli uygulama üzerinden örgüt içi iletişimler kurarak yurt içi ve yurt dışındaki illegal veya kayıt dışı fon akışlarına aracılık etmişler. Bu nedenle 9 şüpheli hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun’a muhalefet” suçlarından cezai yaptırım talep ediliyor.