Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşen C130 kargo uçağıyla ilgili güncel bilgiler ve tepkiler
Gürcistan-Azerbaycan sınırındaki C130 kargo uçağı kazasına dair güncel bilgiler, gelişmeler ve toplumsal tepkiler için güvenilir özet.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Azerbaycan’dan Türkiye’ye yönelen bir C130 kargo uçağının Gürcistan-Azerbaycan sınırında düştüğünü bildirdi. Arama ve kurtarma çalışmaları, ilgili ülkelerle koordineli biçimde sürdürülüyor. MSB’nin sosyal medya paylaşımında, Azerbaycan’dan ülkemize doğru gelen uçakta 20 kişinin bulunduğu ifade edildi. Kazanın nedeni henüz netleşmedi.
Uçağın rotasıyla ilgili yeni bilgiler, sabaha karşı Trabzon’dan kalkıp önce Gence’ye iniş yapan kargo uçağının saat 13.20’de Türkiye yönüne geçiş yapması ve kalkıştan 27 dakika sonra radardan kaybolması şeklinde iletildi. Bu gelişmelerin ardından yetkililer olay yerine yöneldi.
Erdoğan ve Aliyev tarafından yayılan açıklamalarda, kaza haberine derin üzüntü ifade edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, devletlerle uyum içinde enkaz arama çalışmalarını sürdüreceklerini ve şehitler için başsağlığı diledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Türkiye’ye taziye iletti ve olayın ardından iki ülke arasındaki dayanışmayı vurguladı.
Gürcistan İçişleri Bakanlığı, uçağın Azerbaycan sınırına yaklaşık 5 kilometre mesafede Signagi bölgesinde düştüğü bilgisini doğruladı ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Gürcistan Hava Navigasyonu İdaresi ise uçağın Gürcü hava sahasına girdığı andan itibaren radar bağlantısının kesildiğini kaydetti. Yetkililer, kazayla ilgili ayrıntıları kamuoyuyla adım adım paylaşacaklarını belirtti.
RTÜK ise medya organlarına, yetkili mercilerin açıklamaları dışında bilgi paylaşılmaması gerektiğini hatırlatarak, kaza anı ve olay yeri görüntülerinin kamuoyunun hassasiyetleri gözetilerek paylaşılmaması gerektiğini vurguladı.
C130 kargo uçağı hakkında bilgiler ise şöyle: TSK’nın personel taşıyıcısı olarak kullanılan bu uçak, yaklaşık 7 tonluk yük taşıma kapasitesine sahip ve yaklaşık 60 kişiye kadar personel taşımabiliyor. Türkiye’nin ordusuna ait 20 adet C130 uçağı bulunduğu belirtiliyor.